UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прогноз на саміт G20: інтрига Обами і "шпильки" з боку "шоумена" Путіна

Західні ЗМІ міркують, навіщо Барак Обама у розпал сирійської кризи їде до Росії, і застерігають: саміт у Петербурзі може перетворитися на суцільну демагогію, причому Обама опиниться у невигідному становищі порівняно з Путіним.

На економічному саміті G20, який пройде у Санкт-Петербурзі 5-6 вересня, головною темою все ж стане конфлікт у Сирії, вважають багато як російських, так і західних експертів.

Оглядачі побоюються, хоч би саміт G20 не вилився у хизування і демагогію, і гадають, чи зможуть президенти РФ і США Володимир Путін і Барак Обама домовитися, або ж від Путіна варто чекати якусь "шпильку".

ТАКОЖ: Путіна й Обаму на саміті G20 розсадять якомога далі один від одного

"Сирійська криза займає головне місце в атмосфері (якщо і не на офіційному порядку денному саміту)", - пише The Financial Times, висловлюючи побоювання, що розбіжності Москви з Вашингтоном стануть відтягувати на себе увагу, проявляючись у формі "в'їдливих зауважень, "хизування" і "демагогії".

Журналіст Чарльз Кловер зазначає, що особисті відносини Обами і Путіна настільки зіпсувалися, що можуть стати на заваді усім спробам прийти до компромісу щодо сирійського питання. Так, відмова Обами зустрічатися з Путіним у Москві - лише черговий зневажливий жест за принципом "око за око". Автор статті вважає Путіна "непередбачуваним чинником", характеризуючи його так: "Талановитий шоумен, явно оскаженілий зневажливими жестами США".

Оглядач The Washington Times Джим Піхт прогнозує, що на саміті G20 Путін і Обама стануть виправдовувати свій курс і дії щодо Сирії, причому Обама опиниться у невигідному становищі порівняно з Путіним.

"У Путіна є чітка політика щодо Сирії, і він проводить її з холодною рішучістю; дії Обами відрізняються нерішучістю, його політичні цілі надто загальні й невиразні. Путін чітко знає, чиєї перемоги бажає в Сирії і чому; Обама навіть не може пояснити, чому Америці слід бажати, щоб владу у Сирії взяли джихадисти", - йдеться у статті.

На думку автора, у поточній ситуації (коли британський парламент проголосував проти удару по Сирії) Обама потребує співпраці з Путіним, але замість цього "отримує насмішки над своєю зовнішньою політикою і Нобелівською премією".

Журналістка Клодія Розетт у Forbes також не схвалює участі Обами на саміті у Санкт-Петербурзі.

На її думку, Обама зав'язав у себе вдома непогану інтригу: звинуватив режим Асада у використанні хімічної зброї, відправив до берегів Сирії бойові кораблі, а потім узяв паузу до 9 вересня, попросивши законодавців поставити питання про застосування сили на голосування. Тепер Обама як верховний головнокомандувач повинен використовувати кожну хвилину, щоб пояснювати Конгресу і народу, як його плани вписуються у загальну стратегію дій США.

"Від'їзд до Росії у вирішальну годину - вчинок, який вже сам по собі вказує або на дуже дивні уявлення про стратегію і лідерство, або на їхню відсутність", - вважає журналістка.

Справа ускладнюється тим, що Путін очолює зусилля з дипломатичного захисту Башара Асада. "Дурість несусвітня" - так російський президент охарактеризував заяви Білого дому про застосування сирійським режимом бойових отруйних речовин.

У будь-якому випадку, у конгресменів виникло море запитань, кораблі чекають наказу, американці гадають, що станеться, а час іде. "Обамі ще не пізно скасувати поїздку, - пише на закінчення Розетт. - Хіба на порядку денному те обговорення, яке президенту слід проводити за вечерею у Путіна в Росії?"

Журналіст Le Temps Луї Лемма, зі свого боку, іронічно висловлюється про політику американського президента: "Обама залишається вірним своїм методам і сьогодні, але створюється враження, що його логіка завела його в глухий кут. Проведені ним червоні риски обмежують швидше його самого, ніж тих, кому були адресовані попередження. Затятий захисник міжнародних правових норм, що він мало не єдиний, хто сьогодні виступає за застосування сили всупереч міжнародному законодавству. Американські ракетні удари можуть не зчинити ніякого впливу на результат війни, однак військові цілі відійшли на другий план: мова йде насамперед про затвердження своєї сили", вважає журналіст.

Втім, дісталося від кореспондента і Путіну. По мірі того, як конфлікт у Сирії розростався, господар Кремля дав зрозуміти: другу Лівію американці не отримають, пише він. Лідери західних демократій, поза сумнівом, будуть розмахувати донесеннями своїх розвідок, щоб поставити Москву в незручне становище, однак Росія впевнена у своїй правоті і явно готова до нескінченних сперечань.

"Саме Росія під керівництвом Володимира Путіна будує з себе сьогодні гаранта світового порядку", - підсумовує Лема.

У той же час, колишній президент СРСР Михайло Горбачов сказав в інтерв'ю The Times, що вкрай стурбований стрімким погіршенням російсько-американських відносин, і висловив переконання, що Обамі і Путіну дуже важливо поспілкуватися на саміті G20, щоб переломити небезпечну тенденцію.

"Думаю, буде дуже важливо скористатися цією нагодою для зустрічі в даний момент", - сказав Горбачов, висловивши надію, що "Путін і Обама здатні повернути назад погіршення (відносин), хоча обоє, мабуть, знаходяться під сильним тиском".

Він привітав рішення британського парламенту не завдавати удару по Сирії, але припустив, що Росія "піде на співпрацю", якщо їй нададуть неспростовні докази застосування хімзброї Дамаском. !zn

Читайте також:

Путін не виключив згоди Росії на військову операцію в Сирії

США вирішили переосмислити стосунки з Росією

Путін попросив Обаму, як нобелівського лауреата, подумати про майбутніх жертв у Сирії

НАТО відмовилося втручатися в сирійський конфлікт: Це справа окремих країн