UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єр-міністерка Естонії пояснила, чому погоджуватися на мир на умовах Путіна небезпечно

На її думку, зараз не час наполягати на передчасному мирі.

Агресивна війна Росії проти України ніколи не стосувалася виключно України. Вона також стосується міжнародного порядку, заснованого на правилах, та архітектури безпеки в Європі. У грудні 2021 року Кремль поставив НАТО і ЄС ультиматум: припинити політику відкритих дверей Альянсу і обмежити право на самооборону, утримуючись від розгортання сил і зброї в країнах, які приєдналися до НАТО після 1997 року, або йти на ризик війни. Про це пише прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас у статті для Foreign Affairs.

З того часу в Європі знову відбуваються жахіття, які, як ми вважали, належать історії. Росія веде геноцидну війну проти України, шокуючи світ масштабами своїх воєнних злочинів. Вона обстрілює цивільне населення, руйнує цивільну інфраструктуру, використовує масові вбивства, тортури та зґвалтування як зброю війни. Це не випадковість, а швидше особливість російського способу ведення війни. Кремль чітко дав зрозуміти, що хоче стерти Україну з карти світу. Його брехлива заява про проведення «денацифікації» наближається до підбурювання до вчинення геноциду – злочину, незалежно від того, чи має місце геноцид насправді. І таке підбурювання працює. На територіях, звільнених українськими військами від російської окупації, є свідчення масових вбивств, катувань, зґвалтувань та депортацій до Росії.

Стратегія РФ побудована на двох видах зброї: біль і страх. Кремль прагне завдати болю Європі, позбавивши її енергоресурсів, і розпалити страх перед ядерною війною. Ідея полягає в тому, щоб примусити Україну та її партнерів до передчасної мирної угоди, яка б легітимізувала завоювання Росією територій. Зіштовхнувшись із болем, Європа може вистояти і навіть процвітати. ЄС та його країни зрозуміли, що їм більше не можна залежати від російського викопного палива, і швидко переходять на інші джерела енергії. Щодо страху, давайте згадаємо, що сказав президент США Франклін Рузвельт у 1933 році: «Єдине, чого ми повинні боятися - це самого страху». Якщо ми дозволимо ядерному шантажу спрацювати хоча б цього разу, ми прокинемося в більш небезпечному світі.

Зараз не час наполягати на передчасному мирі. Якщо Росія не відмовиться від своєї мети завоювання нових територій в Україні, мирні переговори мають мало шансів чогось досягти. Історія показує, що умиротворення лише зміцнює і заохочує агресорів і що агресорів можна зупинити лише силою. Як прем'єр-міністр Естонії, передової країни НАТО, яка пережила півстоліття радянської окупації, я знаю, що насправді означає мир на умовах Росії. Російський мир не означатиме припинення страждань, а швидше, ще більше звірств. Єдиний шлях до миру - витіснити Росію з України.

Читайте також: Путін не щирий і не хоче переговорів – Нуланд

Жива історія

У Балтійському регіоні ми дуже добре пам'ятаємо обличчя російської окупації. Імперіалізм і колоніалізм є подвійною ідеологією Кремля, і були нею задовго до 24 лютого 2022 року, коли Росія вторглася в Україну. РФ прикриває свої ворожі дії заявами про «звільнення» людей — людей, які не просили про визволення. А свій месіанський запал Кремль намагається виправдати нагадуванням світу про роль Радянського Союзу у перемозі над нацистською Німеччиною. Що Росія завжди забуває згадати, то це те, що Радянський Союз разом з тоді ще нацистською Німеччиною розпочав Другу світову війну.

Хоча Радянський Союз зрештою розпався, його імперіалістична ідеологія не зникла. В Естонії наші підручники з історії були переписані після падіння радянської влади, але цього не сталося в Росії. І хоча нацистські злочини були однозначно засуджені і постали перед трибуналами, комуністичні злочини - ні. Росії ніколи не доводилося по-справжньому примиритися зі своїм жорстоким минулим або нести відповідальність за наслідки своїх дій. У нас були Токійський і Нюрнберзький трибунали, але ніколи не було Московського трибуналу. Натомість президент Росії Владімір Путін відродив сталінізм - настільки ефективно, що в 2019 році 70 відсотків росіян схвалювали Сталіна і його політику, згідно з опитуванням «Левада-центру». Якщо люди захоплюються одним диктатором, немає жодних моральних перешкод для підкорення іншому. Якщо люди закривають очі на старі звірства, то немає ніяких обмежень для вчинення нових злодіянь. Саме цим можна пояснити жорстокі злочини російських солдатів в Україні.

Президент США Рональд Рейган справедливо називав Радянський Союз «імперією зла». Проте багато хто не кинув виклик Росії, яка проголосила себе правонаступницею цієї імперії зла і зайняла її постійне місце в Раді Безпеки ООН, де вона з гордістю взяла на озброєння радянський сценарій гри. Застосовуючи силу в Грузії, Молдові, Сирії, Україні та інших країнах, Росія продемонструвала, що вона сприймає це правонаступництво буквально. Безкарність, якою вона користується, має наслідки для європейського миру і безпеки; повномасштабне вторгнення Росії в Україну є яскравим прикладом цього.

Естонія має спільний кордон і довгу історію з Росією. Великі країни можуть помилятися і виживати. Але малі мають набагато менше права на помилку. Для нас необхідність зупинити російську агресію в Україні є екзистенційним питанням. Після Другої світової війни ми, естонці, втратили все через радянський терор: ми втратили нашу територію, нашу свободу і п'яту частину нашого населення. Ми були забуті і покинуті за залізною завісою на півстоліття.

З цієї історії ми винесли кілька уроків. По-перше, за свою свободу потрібно боротися, незважаючи ні на що, бо не боротися - набагато гірше. Сьогодні українці доводять світові те ж саме. По-друге, якщо ви хочете миру, ви повинні готуватися до війни. Естонія вже багато років витрачає два відсотки свого ВВП на оборону. З наступного року витрати Естонії на оборону становитимуть приблизно три відсотки ВВП. Ми подвоюємо розмір нашої територіальної оборони і збільшуємо летальність і радіус дії наших збройних сил шляхом придбання нової зброї. Нарешті, ви повинні слідувати девізу «Ніколи більше не бути самотніми». Коли ми відновили нашу незалежність у 1991 році після 50 років окупації, ми вирішили, що більше ніколи не будемо без друзів і союзників. Саме тому ми приєдналися до ЄС і НАТО. Багато країн Центральної та Східної Європи зробили те ж саме, шукаючи захисту від російської агресії, і тепер Швеція та Фінляндія також приєднаються до Альянсу, що є прямою відповіддю на вторгнення Росії в Україну. Ті, хто звинувачує НАТО у провокуванні Росії через «розширення» або «ескалацію», пропагують імперську ідеологію Кремля.

Час для рішучості

Від початку повномасштабної агресивної війни Росії проти України мій уряд підтримує Україну у військовому, економічному та політичному плані. Хоча Сполучені Штати надають найбільше допомоги Україні в загальному доларовому еквіваленті, Естонія є її найбільшим прихильником «у розрахунку на душу населення». Попри те, що Естонія не є безпосереднім сусідом України, вона також є однією з найбільш гостинних країн для українських біженців. Ми намагалися збільшити ціну агресії шляхом ізоляції Росії та очолюючи заклик до відповідальності. Як результат, президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн нещодавно оголосила, що ЄС допоможе створити спеціалізований суд для розгляду злочинів Росії, включаючи злочин агресії. Естонія також направила слідчих до України та Міжнародного кримінального суду, щоб переконатися, що воєнні злочинці будуть притягнуті до відповідальності.

Починаючи з грудня 2021 року, Естонія відправила в Україну зброю, в тому числі протитанкові комплекси Javelin, які через кілька місяців відіграли ключову роль у битві за Київ. На жаль, нам знадобилося більше часу, щоб доставити гаубичні артилерійські системи, яких потребувала Україна. Цього року багато країн зробили історичний поворот і вирішили надати Україні важке озброєння. Але якби ми та інші демократичні країни відправили зброю та боєприпаси, які надаємо зараз, у січні або лютому 2022 року, багато життів було б врятовано. Ми були занадто стримані. Ми повинні винести з цього уроки зараз і надати Україні всю військову допомогу, яка їй потрібна для перемоги у цій війні.

Вільний світ не повинен скорочувати свою військову підтримку України або намагатися заморозити конфлікт для проведення мирних переговорів. Будь-яка пауза в бойових діях зараз слугуватиме лише військовим інтересам Росії. Вона дозволила б російським військам відпочити і перегрупуватися, щоб потім продовжити агресію. У підсумку, якщо перефразовувати Вінстона Черчилля, ми мали б і безчестя, і війну.

Зрештою, міжнародне співтовариство мало шанс стримати майбутню російську агресію у 2008 році, після вторгнення до Грузії, і знову у 2014 році, коли Росія захопила, а потім незаконно анексувала Крим. Але реакція вільного світу на ці безчинства була слабкою. Принципи обмінювалися на гроші, правда на газ. А впевненість Росії лише зростала.

Свобода не безкоштовна

Цей рік показав, що російську армію можна перемогти і що Україна здатна перемогти у війні. Але для перемоги Україні потрібна наша підтримка - військова, політична, моральна, фінансова. Українська перемога - це виведення російських військ з України. Це означає незалежну, демократичну і цілісну Україну, яка вільна у виборі своєї зовнішньої політики і союзів. Перемога України - це також повна відповідальність воєнних злочинців, у тому числі відповідальних за злочин агресії, вчинений проти України. А це означає, що агресор заплатить за все, що він зруйнував. З цією метою Генеральна Асамблея ООН у листопаді ухвалила історичну резолюцію, в якій зазначається, що Росія має бути притягнута до відповідальності за свою агресію проти України та рекомендується створити реєстр завданих збитків. Резолюція також визнала необхідність відшкодування Росією збитків, завданих порушенням нею міжнародного права. Тільки така перемога України може гарантувати мир і безпеку для країн світу.

На додаток до допомоги Україні в досягненні перемоги, ми повинні допомогти країні інтегруватися в євроатлантичну спільноту. Надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС було доленосним рішенням, і ми повинні максимально підтримати її заявку. І ми повинні допомогти Україні на її шляху до членства в НАТО на основі зобов'язань, взятих у Бухаресті в 2008 році і в Мадриді в 2022 році. Повна післявоєнна євроатлантична інтеграція України є фундаментальною для її майбутнього і необхідною для європейського миру і безпеки.  

Нарешті, європейські країни ніколи не повинні припиняти зміцнювати власну оборону. Росія веде гібридну війну не лише проти України, але й проти Європи та за її межами. Кремль сподівається, що високі ціни на енергоносії та потоки біженців послаблять громадську підтримку України в Європі та залишать європейським країнам менше ресурсів, які вони зможуть спрямувати в Україну. Росія поширює дезінформацію, втручається у вибори, здійснює кібератаки та використовує залежність інших країн від своїх природних ресурсів. Свобода від залежності від Росії означає свободу від російського шантажу.

На карту поставлено не лише існування України, але й європейська архітектура безпеки з її ключовими принципами територіальної цілісності, суверенітету та заборони застосування сили. Ми не можемо допустити, щоб фундаментальні принципи Статуту ООН та європейської архітектури безпеки були розтоптані. Саме тому Україна має перемогти, російський агресор - зазнати поразки, а воєнні злочинці - постати перед правосуддям. Жоден мир, без досягнення цих цілей, не може гарантувати чиюсь безпеку, заявила Каллас.

Читайте також: “Це вже намагалися робити з Гітлером”: у Словаччині різко розкритикували заклики до переговорів з Росією

Раніше прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас коментуючи заяви президента Франції Еммануеля Макрона про необхідність обговорити гарантії безпеки для Росії, якщо Кремль погодиться на переговори про припинення війни в Україні, наголосила, що мирні переговори з Росією зараз вести дуже небезпечно, якщо Європа прагне встановити довготривалий мир на своєму континенті.