UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Правильна їжа» покращує здоров’я — The Washington Post

Які продукти найбільш корисні для зору, слуху та здоров’я зубів.

Вже давно не секрет, що шкідлива їжа може підвищити ризик виникнення різних захворювань. Але є багато продуктів харчування, які корисні для мозку, серця і легенів. Правильне харчування, багате фруктами, овочами, білком і корисними жирами допомагає слуху, зору та здоров’ю зубів, сказала професор Ліббі Міллс з Академії харчування, пише The Washington Post.

«Такий тип харчування багатий не тільки антиоксидантами, які можуть допомогти зберегти слух, очі та зуби здоровими, він також зменшує процеси запалення в організмі», - додає Міллс.

Додавання певних продуктів до загального здорового режиму харчування може бути ще більш корисним. Ось що показують дослідження.

Слух

Жінки, які дотримувалися однієї з трьох моделей харчування — альтернативної середземноморської дієти, дієти DASH (дієтичні підходи до зупинки гіпертонії) та альтернативного індексу здорового харчування — мали приблизно на 30 відсотків менший ризик втрати слуху. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в Journal of Nutrition.

«Хоча ці дієти мають певні відмінності, всі вони наголошують на більшому споживанні фруктів та овочів і меншому споживанні натрію, цукру та насичених жирів. І всі вони «містять» багато бета-каротину, фолієвої кислоти та омега-3, які особливо захищають слух», – каже лікар Шерон Керхан.

Ці плани харчування можуть частково покращити слух, сприяючи притоку крові до внутрішнього вуха. Вони також можуть захистити від вікового погіршення слуху.

Такі дієти обмежують продукти, багаті на крохмальні вуглеводи, як білий рис, картоплю та макарони, каже директор клінічних досліджень Медичного центру Університету Міссісіпі Крістофер Спанкович.

«Ці види їжі підвищують рівень глюкози в крові, і ми знаємо, що діабет 2 типу, який характеризується неконтрольованим рівнем глюкози в крові, також може негативно впливати на слух, оскільки пошкоджує крихітні кровоносні судини у вухах», - додає Спанкович.

Щоб легко дотримуватися «дієти» для здорового слуху, наповніть свій режим харчування фруктами та овочами, каже Керхан, особливо багатими бета-каротином «темно-помаранчевими продуктами», такими як морква, і листовою зеленню, як-от рукола, капуста і шпинат.

Раціон також має містити білок, каже Спанкович. Аналіз, опублікований у 2020 році в журналі Ear and Hearing, показав, що достатня кількість білка зменшує ризик шуму у вухах, який може бути ознакою втрати слуху. Дослідження Керхана також показують, що вживання риби, яка містить омега-3, принаймні двічі на тиждень, корисно для слуху.

Здорова усмішка

Поряд з великою кількістю вітаміну С (корисний для здоров’я ясен) і вітаміну А (допомагає відновити зубну емаль), фрукти та овочі містять воду та клітковину.

«Слина вимиває шкідливі кислоти після їжі з ваших зубів, що захищає їх від карієсу, а ці продукти підтримують її «циркуляцію», — каже лікар Ручі Сахота з ADA.

«Що стосується білка, намагайтеся отримувати принаймні половину з нежирного м’яса птиці, риби та яєць. Ці продукти багаті фосфором, який захищає і відновлює зубну емаль. Людям від 60 років також потрібно три чашки молочних продуктів на день. У них багато кальцію, який корисний для зубної емалі», — радить професор Марк Вольф зі Школи стоматологічної медицини Пенсільванського університету.

Обмежте вживання насичених жирів (що містяться в червоному м’ясі і «повножирних» молочних продуктах) і обробленого м’яса (наприклад, бекон, ковбаса). Дослідження, опубліковане в 2021 році в British Journal of Nutrition, показало, що дієта з високим вмістом насичених жирів і обробленого м’яса пов’язана з втратою зубів, сухістю у роті та захворюваннями ясен у старшому віці.

Також корисно зосередитися на цільнозернових продуктах (вівсянка, коричневий рис). А білий хліб, білий рис, макарони містять більше цукру, яким харчуються бактерії у роті, що погіршує стан зубів, говорить Вольф.

Гострий зір

«Коли я думаю про вплив харчування на зір, я поділяю це на дві категорії: рогівка, яка є поверхнею ока і сітківка, яка знаходиться в задній частині ока і по суті працює як плівка камери для отримання зображень. Щоб вони працювали оптимально, вам потрібно гарне харчування як для рогівки, так і для сітківки», — каже професор Мішель Андреолі з Американської академії офтальмології (AAO).

На додаток до загального здорового харчування, Андреолі радить пити багато води щодня. Хороше зволоження може допомогти уникнути так званого «сухого ока» - захворювання, пов’язаного з рогівкою.

«Якщо поверхня вашого ока недостатньо зволожена, це шкідливо», — каже вона.

Омега-3 також може допомогти захистити від цього захворювання та від вікової макулярної дегенерації, яка погіршує зір. Тому Андреолі рекомендує їсти рибу принаймні двічі на тиждень.

Щодо рекомендованих щоденних порцій фруктів і овочів, Андреолі радить вживати ожину, капусту, малину та шпинат.

«Всі вони багаті лютеїном і зеаксантином», — каже вона.

Бонусні поради

Читайте також: CNN називає продукти, які допоможуть підвищити імунітет

Можливо, «вічна молодість» виглядає недосяжною, але останні дослідження вказують на те, що правильне харчування, фізичні вправи та розумова активність дійсно можуть уповільнити старіння та запобігти розвитку вікових захворювань. Не потрібно вдаватися до сумнівних методик, які не мають наукового підтвердження, пише The Washington Post.