UA / RU
Підтримати ZN.ua

Позиція Ізраїлю ставить під загрозу ядерну угоду Ірану та США — The Washington Post

Іран звинуватив Ізраїль в атаці на ядерні об’єкти країни.

Представники адміністрації президента США Джо Байдена вважають, що процес відновлення ядерної угоди з Іраном, яку колишній американський лідер Дональд Трамп розірвав у результаті невдалої спроби змусити Ісламську республіку капітулювати або розвалитися, буде тривалим і складним. Нещодавня атака на іранські ядерні об’єкти, в якій Іран звинуватив Ізраїль може стати серйозною проблемою для американської дипломатії, пише The Washington Post.

Аварія, унаслідок вибуху на заводі в Натанзі, який є центральним об’єктом в іранській системі збагачення урану, завдала шкоди саме тоді, коли іранські технічні спеціалісти пропонували розробку нових, досконаліших центрифуг. Наразі чітко неясно, якими були реальні масштаби шкоди.

Газета New York Times цитувала джерела розвідки, згідно з якими робота в Натанзі може бути відкладена на дев'ять місяців, але високопоставлений іранський чиновник заявив у понеділок, що збагачення урану «не зупинилося і енергійно рухається вперед».

Варто згадати, що розвідувальне агентство Моссад заявило ізраїльським ЗМІ, що воно відповідальне за напад, тоді як високопоставлені американські чиновники швидко дали зрозуміти, що Вашингтон не причетний.

Ці роз'яснення надійшли в день, коли міністр оборони США Ллойд Остін відвідав Ізраїль та провів зустріч з ізраїльським прем'єр-міністром Беньяміном Нетаньяху. Нетаньяху виступає проти повернення США до ядерної угоди, і нещодавні дії Ізраїлю дійсно можуть ускладнити реалізацію планів Байдена щодо Ірану.

Того самого дня, коли минулого четверга у Відні розпочались багатосторонні «непрямі» переговори про ядерну угоду між Іраном та США, чергова атака Ізраїлю була спрямована на іранський корабель у Червоному морі.

Цілком можливо, що таке зростання напруги між Іраном та Ізраїлем дозволить адміністрації Байдена отримати більші важелі впливу під час переговорів, в ході яких США намагаються скасувати посилене збагачення урану та іншу ядерну діяльність, розпочату Тегераном у відповідь на санкції Трампа.

Але минулий тиждень підкреслив різку розбіжність в інтересах США та Ізраїлю. Для Ізраїлю постійний конфлікт з Іраном є звичною річчю, ймовірно, наразі не йдеться про розрядку, а військові атаки, що можуть ускладнити іранську ядерну програму, стали головною стратегією.

На відміну від Ізраїлю, США свого часу вдалося укласти угоду з Тегераном, яка фактично усунула загрозу виробництва ядерної зброї щонайменше на десять років. Якщо адміністрація Байдена зможе відновити домовленості, тоді Америка почне відносно вільно зменшувати свої військові активи на Близькому Сході і зосереджуватись на викликах із боку Китаю.

До цього часу переговори між США та Іраном показували відносний прогрес. Усі сторони назвали перемовини «конструктивними», а Іран запропонував «жест доброї волі», звільнивши південнокорейський корабель.

Режим аятолли Алі Хаменеї може отримати багато вигоди від угоди, включаючи заморожені активи на 30 млрд доларів та відновлений доступ до глобального ринку нафти. Але внутрішня політика Ірану, як завжди, складна: відносно поміркований уряд, який вів переговори про угоду 2015 року, незабаром втратить владу, а вибори в червні можуть привести до керівництва більш жорстких лідерів.

У Байдена, який вже зіштовхнувся із двостороннім протистоянням у Конгресі щодо нової угоди з Іраном, немає багато простору для тиску на Нетаньяху, хоча йому слід спробувати. Тим часом американський президент повинен наполягати на своїй дипломатичній стратегії - і сподіватися, що іранський режим погодиться на конструктивні умови, резюмує видання.

Читайте також: Іран звинуватив Ізраїль у вибуху на атомній станції

Адміністрація Байдена запустила багатоходову комбінацію, яка повинна розплутати створені в останні роки вузли навколо іранської ядерної проблеми. В результаті представники США та Ірану почали в Відні непрямі переговори, які їх учасники назвали «конструктивними». Але чи вдасться Вашингтону досягти з Тегераном угоди, яка включала б і ракетну програму Ірану, і регіональні аспекти, що хвилюють не тільки США, але також Ізраїль та арабські країни? Чи підуть на це Москва і Пекін? Детальніше про віденських переговорах і перспективи нової угоди щодо ядерної програми Ірану читайте в статті Олексія Їжака «Байден розв'язує вузли Трампа».