UA / RU
Підтримати ZN.ua

Повалений пакистанський прем'єр Наваз Шаріф оголосив про перемогу своєї партії на виборах

Колишній прем'єр Пакистану, а нині опозиціонер Наваз Шаріф заявив, що його партія перемогла на виборах у Національну асамблею країни.

Колишній прем'єр-міністр Наваз Шаріф і очолювана ним Пакистанська мусульманська ліга (фракція Наваза) (ПМЛ-Н) завоювали за підсумками минулих у суботу виборів не менше 85 з 272 мандатів у Національній асамблеї (нижня палата парламенту). Такі попередні дані надходять у місцевий центрвиборчком з ділянок, де ще не завершено підрахунок голосів.

"Ми повинні дякувати богу за те, що він дав нам ще один шанс послужити Пакистану, - заявив Шаріф. - Результати виборів продовжують оновлюватися, але у нас вже є підтвердження того, що "Пакистанська мусульманська ліга" отримає більшість. Я запрошую всі сторони сісти з нами за один стіл і разом почати працювати над вирішенням проблем країни".

Між тим Пакистанська народна партія (ПНП), головою якої є 24-річний Білавал Зардарі - син президента Пакистану Асіфа Алі Зардарі і першої в історії жінки, яка очолювала уряд в мусульманській країні, нині покійної Беназір Бхутто, обігнала за кількістю майбутніх мандатів "Рух за справедливість" ("Техрік-і-інсаф"). Згідно з оновленими даними, у "народників" набирається 18 мандатів у новому парламенті, в той час як у руху Імрана Хана їх поки тільки 15.

На четвертому місці за кількістю поданих голосів - "Об'єднаний народний рух" ("Муттахида коуми мувмент"). Цю партію, що представляє інтереси мухаджірів (вихідців з Індії), очолює Алтаф Хуссейн, який проживає у вигнанні в Великобританії.

У світлі очевидної переваги на нинішніх виборах партії Шаріфа, його вже привітали з перемогою багато керівників пакистанських політичних партій і рухів.

63-річний Шаріф раніше вже обіймав посаду прем'єр - міністра Пакистану (з 1990 по 1993 і з 1997 по 1999 рік).

У 1999 році Шаріф був повалений у результаті військового перевороту, організованого генералом Первезом Мушаррафом і кинутий у в'язницю, і тільки завдяки тиску з боку Саудівської Аравії і США він був звільнений і висланий з країни.

У пакистанських політичних колах і на міжнародній арені Шаріф має репутацію прагматичного політика. Він користується вагомим авторитетом у лідерів монархій Перської затоки, в першу чергу у королівської сім'ї Саудівської Аравії - одного з головних політичних і економічних союзників Пакистану.

У ході нинішньої передвиборної кампанії Шаріф заявив, що є прихильником переговорів з пакистанськими екстремістами-таліби і не схвалює військову присутність США і союзників по НАТО в сусідньому Афганістані.

Політологи наголошують: незважаючи на перемогу, абсолютної більшості Шаріф не отримає. Йому доведеться домовлятися з опонентами, аби сформувати коаліцію.

Варто зазначити, що, незважаючи на теракти, що відбулися в день голосування, явка на виборах була найвищою за останні 35 років і склала приблизно 60%. "Явка на цих виборах була дуже високою, - заявив глава виборчкому Пакистану Фахруддим Ебрагім. - Жителі країни наочно показали свою силу, волю і зацікавленість у кращому майбутньому для Пакистану".

Якщо вибори визнають такими, що відбулися, то вперше в історії Пакистану відбудеться законна передача влади від одного демократично обраного уряду іншому. Перешкодити цьому можуть тільки бойовики руху "Талібан". Вони заздалегідь заявили, що вважають вибори "неісламським" і намагаються зірвати голосування. Жертвами екстремістів під час передвиборної кампанії стали понад 130 осіб: в день голосування загинуло 24 людини. !zn

Читайте також:

День парламентських виборів у Пакистані почався з терактів

Перед виборами в Пакистані викрали сина екс-прем'єра

Екс-президент Пакистану постав перед судом

Заарештований втік із суду екс-президент Пакистану Мушарраф