UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поставлених кліматичних цілей недостатньо, щоб врятувати світ від глобального потепління — The Washington Post

Надалі буде з’являтися ще більше тривожних попереджень про кліматичну кризу.

Звіт Міжурядової групи експертів про зміну клімату став тривожним сигналом, але реальність є набагато складнішою: навіть якщо країни виконають свої поточні обіцянки щодо скорочення викидів парникових газів, світ все одно буде рухатися до «катастрофічного» глобального потепління, пише The Washington Post.

Планета може нагрітися на 2,7 градуса за Цельсієм до 2100 року. Це набагато перевищує ціль Паризької кліматичної угоди про стримування нагрівання планети на рівні не більше ніж 1,5 градуса. Такий тривожний прогноз свідчить, що навіть виконання країнами кліматичних обіцянок та зменшення рівня шкідливих викидів не врятує світ від глобального потепління.

Можна припустити, що надалі буде з’являтися ще більше тривожних попереджень про зміну клімату. Світові лідери будуть наголошувати на тому, що їхні країни вже зробили для зменшення викидів вуглецю і виправдовуватися, чому, на жаль, вони не можуть зробити більше.

Досі немає конкретних планів щодо запобігання найгіршим кліматичним сценаріям. Вчені кажуть, що до 2030 року викиди вуглецю потрібно скоротити на 45 відсотків. Натомість до кінця десятиліття викиди навпаки можуть збільшитися на 16 відсотків вище рівня 2010 року.

Замість того, щоб зупинитися, світ прискорює швидкість руху до кліматичної кризи.

Звичайно, частина проблеми полягає в тому, що в цьому «глобальному автомобілі» дуже багато водіїв, які не узгоджують свої дії. Серед найвпливовіших із них - президент Китаю Сі Цзіньпін.

Як одна з економічно найпотужніших держав у світі, США повинні впливати на шлях світу до чистої енергії. Але Китай наразі є фактично найбільшим у світі джерелом викидів парникових газів, його частка викидів вуглецю майже удвічі більша, ніж частка викидів США. Якщо найбільші країни-джерела викидів не почнуть співпрацю, вони завжди будуть залишатися частиною проблеми.

Китай зрештою визнає власні інтереси та готовий зменшувати викиди. Пекін також прагне стати світовим лідером у сфері технологій чистої енергії, таких як сонячні панелі та електромобілі. Але водночас, Китай не поспішає відмовлятися від викопного палива.

Пекін продовжує будувати вугільні електростанції, а також віддає пріоритет короткостроковому економічному зростанню над довгостроковим «здоровим економічним розвитком».

Будучи наймогутнішим китайським лідером з часів Мао Цзедуна, Сі Цзіньпін повинен більше думати про екологічне майбутнє Землі.

Викиди у всьому світі повинні різко скоротитися вже зараз, і країни мають технології та стимули для цього, але  багатьом не вистачає рішучості для змін.

Індія з великою кількістю населення та економікою, яка досить швидко розвивається, в кінцевому підсумку може перевершити Сполучені Штати за рівнем викидів.

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді почав частіше говорити про політику щодо зміни клімату, заявивши, що вирішення цієї проблеми - це питання національної «екологічної безпеки». Але на зустрічі G-20 на початку цього року Індія заблокувала домовленість про більш амбітні кліматичні цілі і сказала, що слід зосередитись на тому, щоб саме багаті країни скоротили викиди на душу населення. 

Ні Китай, ні Індія поки не оголошували нових цілей щодо зменшення викидів. На листопадовому саміті з питань зміни клімату в Глазго буде винесено комплексний набір цілей. Але те, про що справді мають говорити світові лідери, - це не новий набір цілей, які слід поставити чи вигадати, а нова парадигма розвитку на основі чистої енергетики. Ще не пізно запобігти катастрофі. Для боротьби з кліматичною кризою є засоби - сонячна, вітрова, ядерна та гідроенергетика, однак часто бракує політичної волі світових лідерів, резюмує видання.

Читайте також: Вплив глобального потепління на клімат і планету гірший, ніж вважалося – ООН

Про проблему зміни клімату з’являється все більше інформації, і факти виглядають тривожно. Дослідження показують, що «завдяки» людській діяльності глобальна температура підвищується до рівня, який стає все більш небезпечним.

Кліматичний звіт вчених ООН назвали «критичним сигналом для людства». Доповідь детально описує похмурі реалії, такі як підвищення рівня моря та більш інтенсивні хвилі аномальної спеки.

Але що можна зробити в повсякденному рівні? Як можна змінити ситуацію, коли здається, що все погано впливає на клімат? BBC розповідає, як стати більш екологічним у повсякденному житті.