UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польська опозиція хоче виправити ситуація із законом про Інститут нацпам'яті

"Громадянська платформа" хоче внести правки, які торкнуться найбільш суперечливих моментів, ухвалених напередодні польською владою.

Лідер опозиційної партії "Громадянська платформа" Гжегож Схетина заявив про намір підготувати правки в закон про Інститут національної пам'яті для зміни найбільш суперечливих положень закону, передають польські ЗМІ.

"Сьогодні опозиція повинна боротися за добре імя Польщі, за польську позицію і репутацію у світі, тому що уряд цього або не може зробити, або, як президент Дуда, вивішує білий прапор. Ми оголосимо про зміни в цей закон щодо найкритичніших моментів, які створюють похмуру картину польської політики і всього того, що відбулося в польському парламенті і було санкціоновано президентом Дудою", - зазначив Схетина під час прес-конференції.

Зазначимо, що президент Польщі Анджей Дуда 6 лютого підписав скандальний закон про Інститут національної пам'яті, яким, зокрема, запроваджується кримінальна відповідальність за "заперечення злочинів українських націоналістів". Разом із тим, він пообіцяв направити його для оцінки в Конституційний суд.

Нагадаємо, що в ніч на 1 лютого Сенат Польщі 57 голосами ухвалив без поправок скандальний закон про Інститут національної пам'яті, де, зокрема, передбачена кримінальна відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.

У відповідь президент Петро Порошенко висловив стурбованість прийнятим Сеймом скандальним законом та назвав його необ'єктивним та категорично неприйнятним.

Раніше представники комітетів відхилили пропозицію вилучити із закону запис про "злочини українських націоналістів" і не погодилися прибрати покарання за заперечення цього у вигляді позбавлення волі, тож за пропаганду "бандерівської ідеології" можна отримати штраф або потрапити за грати на 3 роки.

Міністерство закордонних справ України також висловило глибоку стурбованість у зв'язку із схваленням польським парламентом цього законопроекту. Українське зовнішньополітичне відомство закликало офіційну Варшаву до продовження конструктивного діалогу щодо чутливих для обох країн історичних питань.

Також ініціативу польських законотворців розкритикував Ізраїль, який сприйняв його як можливість покарання тих, хто вижив під час Голокосту, за їхні свідчення. У зв'язку з цим, у парламенті Ізраїлю запропонували законопроект, згідно з яким польський закон про Інститут національної пам'яті, що забороняє говорити про причетність поляків до злочинів Третього рейху, прирівнюється до заперечення Голокосту.

Розкритикували законопроект і в Держдепартаменті США, заявивши, що він може підірвати свободу слова й академічний дискурс у країні та закликали Польщу його переглянути.

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович сказав, що цей закон спрямований в першу чергу на українців, які живуть зараз в цій країні. Він зазначив, що в обґрунтуванні прийнятого закону вказано на збільшення мігрантів з України.