UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща скасувала вибори президента

Влада пояснила таке рішення відмовою опозиції від конструктивних пропозицій.

Польща не буде проводити президентські вибори 10 травня, як планувалося раніше. Про це йдеться у спільній заяві голови партії "Право і Справедливість" Ярослава Качиньського і лідера об'єднання "Злагода" Ярослава Говина.

"У зв'язку з відмовою опозиції від всіх конструктивних пропозицій, що дозволяють провести президентські вибори у визначений Конституцією термін, партія "Право і Справедливість" і "Угода" Ярослава Говина приготували рішення, яке гарантує полякам можливість взяти участь в демократичних виборах", – йдеться в заяві, поширеній на сторінці ПіС в Facebook.

"Після крайнього терміну 10 травня 2020 року та очікуваного анулювання виборів Верховним судом через їх непроведення, спікер Сейму оголосить нові президентські вибори в перший можливий термін", – сказано в заяві.

Зазначається, що вибори пройдуть поштою у зв'язку з епідеміологічною ситуацією в Польщі.

Президентські вибори в Польщі повинні були відбутися 10 травня. У лютому нинішній глава Польщі Анджей Дуда повідомив, що знову балотуватися на посаду президента Польщі.

Однак у березні в країні оголосили епідемію у зв'язку з поширенням коронавірус COVID-19. Консервативна партія "Право і Справедливість" запропонували ввести поштові бюлетені замість фізичного голосування і провести вибори, незважаючи на пандемію.

У понеділок, 6 квітня, Сейм Польщі прийняв закон про особливі правила проведення президентських виборів 2020 року шляхом "кореспондентського голосування".

Детальніше про це читайте у статті Станіслава Желіховського "Пандемія виборів не перешкода".