UA / RU
Підтримати ZN.ua

Погрози Трампа на адресу КНДР лякають американців - WP

Не всі у США впевнені, що президент не наважиться бездумно натиснути "червону кнопку".

Слова президента Дональда Трампа про те, що Північна Корея зіштовхнення з "вогнем і люттю", якщо не припинить погрожувати США, розділили американців. Одні припустили, що він просто бездумно говорить все, що тільки спаде на гадку. А інші вважають його заяви хитрим сплетінням політичних думок з підсвідомим популізмом.

Про це пише лояльне до Демократичної партії видання Washington Post, додаючи, що погрози Трампа на адресу КНДР змусили його країну пригадати дещо з виборів минулого року.

Тоді виборчих штаб Гілларі Клінтон поширював ролик, в якому відставний офіцер-ракетник Брюс Блер радив американцям не голосувати за Дональда Трампа, тому що йому не можна довірити ядерний арсенал США.

"Самоконтроль - це все, що стримує ці ракети від запуску", - говорив Блер на відео.

"Думка про Трампа з ядерною зброєю лякає мене до смерті. Вона повинна лякати всіх", - додав він.

Але ті, хто голосував за кандидата-республіканця, говорили, що Рада національної безпеки США не дозволить йому легковажити ядерним арсеналом. Тепер, коли ця проблема стала реальністю, американці роблять різні висновки: передбачувані і не дуже.

Критики Трампа вважають, що він переступив межу дозволеного. Той же Брюс Блер, який тепер став науковим співробітником Прінстонського університета, наголошує, що американський преиздент посилює ризик спалаху ядерної війни.

З іншого боку, соратник Трампа і лідер більшості в Законодавчих зборах штату Нью-Гемпшир Фред Дусетт вважає, що президент США лише висловився жорстко, щоб його зрозумів північнокорейський диктатор Кім Чен Ин.

"Думаю, президент спочатку обговорив це з генералами і урядом", - сказав Дусетт.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон теж пояснив, що висловлювання Трампа - це не намір розв'язати ядерну війну, а лише жорсткі слова, щоб подати чіткий сигнал КНДР.

"Але головна причина тривог криється в страху, що президент міг озвучити свої погрози, не враховуючи наслідків", - йдеться в статті.

Прес-секретар Білого дому Сара Хакабі Сандерс сказала, що Трамп "сам вибрав слова", але тон звернення був обговорений раніше з Радою національної безпеки США.

Раніше повідомлялося, що Сполучені Штати прискорили установку системи протиракетної оборони в Південній Кореїна тлі зростаючої напруги на Корейському півострові. Американська система ПРО повинна бути повністю готова вже до кінця 2017 року.

Як повідомлялося, раніше КНДР запустила ще одну балістичну ракету. Ракета перебувала в польоті 40 хвилин, після чого впала в море в виняткової економічної зоні Японії.

Нагадаємо, США ввели санкції проти компаній і громадян Росії, Китаю і КНДР за участь у розвитку ядерної програми Пхеньяну.

У свою чергу в Міністерстві закордонних справ Північної Кореї повідомили про те, що КНДР не буде згортати ядерну і ракетну програми, незважаючи на розширення міжнародних санкцій проти північнокорейського режиму.

Детальніше про проблеми взаємодії світового співтовариства з ядерної Північною Кореєю читайте в матеріалі Віктора Каспрука "Пхеньянська "стратегія ірраціональності" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".