UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пєсков озвучив позицію Кремля щодо пропозиції Зеленського щодо проведення тристоронньої зустрічі з Байденом та Путіним

За словами Пєскова, не доцільно втягувати США у російсько-українські відносини.

Голова Офісу президента України Андрій Єрмак минулого тижня озвучив пропозиції Володимира Зеленського щодо проведення тристоронньої розмови в режимі он-лайн за участю президента США Джо Байдена та президента Росії Володимира Путіна.

Американська сторона "сприйняла пропозицію з інтересом", заявив Єрмак, проте Київ ще очікував реакції з боку Росії.

Щодо цієї ініціативи Володимира Зеленського, у Кремлі заявили, що не вважають за необхідне залучати США до обговорення російсько-українських відносин, повідомляє Radio Svoboda.

"Навіщо США, щоб обговорювати двосторонні російсько-українські відносини, коли вони зараз повністю індексовані на хід виконання мінських домовленостей, вірніше, на відсутність ходу. Не думаю, що для цього потрібні США. Можливо, Київ має на увазі якісь інші теми, але це нам усім належить дізнатися", - заявив речник президента Росії Дмитро Пєсков, якого цитують російські ЗМІ.

Таким чином, він відповів на запитання про те, чи Кремль розглядає можливість проведення тристороннього саміту між президентами України, США та Росії.

12 січня у Брюсселі відбувся другий із трьох раундів переговорів щодо так званих "гарантій безпеки" - між Росією та НАТО. Після них у Штатах попередили, що Москва не заявляла про готовність провести деескалацію на Донбасі, хоч і про те, що цього не станеться, не говорила. У Путіна, у свою чергу, негативно оцінили переговори, під час яких Альянс відмовився зачинити двері для України.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров згодом заявив, що " терпінню Росії прийшов кінець ". За його словами, якщо Альянс не погодиться на вимоги Кремля, то це ризикує закінчитися відповіддю, яка " може бути різною ".

Про позитивні та негативні результати консультацій у Женеві читайте у статті Олексія Іжака "Чи відведе Путін війська від України після переговорів із США? ".