UA / RU
Підтримати ZN.ua

Південна Корея зберігає пильність на тлі можливого повторного запуску військового супутника КНДР

Перша спроба запуску була невдалою.

Офіс президента Південної Кореї Юн Сок Йоля у неділю, 11 червня, заявив що не втрачає пильності, навіть якщо «вікно для запуску» північнокорейського супутника зачинилося, оскільки КНДР може здійснити повторну спробу у будь-який час. Про це повідомляє Yonhap.

Північна Корея встановила період між 31 травня і 11 червня як «вікно для запуску» військового супутника. Країна запустила супутник 31 травня, але тоді він закінчився невдачею - уламки впали у море.

Північна Корея визнала, що спроба була невдалою через проблеми з двигуном, і заявила, що спробує повторити запуск якомога швидше. Південнокорейські офіційні особи попередили, що друга спроба все ще може відбутися в межах встановленого КНДР «вікна запуску».

«Хоча період попередження закінчився, Північна Корея може запустити балістичну ракету дальнього радіуса дії в будь-який час без попереднього повідомлення», - заявив високопоставлений чиновник в інтерв'ю Yonhap.

Північна Корея стверджує, що має право на запуск космічної ракети для виведення супутника на орбіту, але багато хто в міжнародному співтоваристві вважає, що це маскування для випробування технології міжконтинентальних балістичних ракет.

Згідно з резолюціями ООН, Північній Кореї заборонена будь-яка діяльність, пов'язана з використанням балістичних ракет.

«Південна Корея і Сполучені Штати продовжують спостереження. Ми продовжимо обмін інформацією про ракетні попередження між Південною Кореєю, США і Японією, як і планувалося», - сказав високопосадовець.

Інший чиновник також заявив, що нічого не змінилося, навіть попри те, що «вікно запуску» минуло.

«Ми подбаємо про те, щоб зберегти нашу готовність», - запевнив він.

Читайте також: Південна Корея заявила, що деякі країни ігнорують «незаконну поведінку» КНДР

Раніше повідомлялося, що Японія, США та Південна Корея до кінця цього року запустять систему, яка дозволить обмінюватися інформацією про північнокорейські ракети в режимі реального часу на тлі неодноразових випробувань Пхеньяном балістичних ракет.

Також Південна Корея, США та Японія домовилися регулярно проводити навчання з протиракетної та протичовнової оборони.