UA / RU
Підтримати ZN.ua

Питання про ситуацію на окупованих територіях України включено до порядку денного Генасамблеї ООН

Рішення було прийнято 68 голосами при 13 проти; проти ініціативи голосували країни, які традиційно визнаються союзниками Росії.

Сьогодні Генеральна Асамблея Організації об'єднаних націй включила до порядку денного пункт "Ситуація на тимчасово окупованих територіях України"; рішення було прийнято впевненою більшістю: за – 68, "проти" – 13, повідомляє українська місія ООН в Twitter.

Проти включення до порядку денного Генасамблеї ООН пункту "Ситуація на тимчасово окупованих територіях України" проголосували країни, які традиційно визнаються союзниками Росії: Вірменія, Білорусь, Бурунді, Куба, Іран, Казахстан, М'янма, Нікарагуа, Філіппіни, сама Росія, Судан, Сирія, Венесуела.

Держави, які голосували ПРОТИ включення до порядку денного ГА #ООН пунктом "Ситуація на тимчасово окупованих теріторіях України":

1. Вірменія
2. Білорусь
3. Бурунді
4. Куба
5. Іран
6. Казахстан
7. М'янма
8. Нікарагуа
9. Філіппіни
10. Росія
11. Судан
12. Сирія
13. Венесуела pic.twitter.com/d1Un6vK1hU

- UKR Mission to UN (@UKRinUN) 21 вересня 2018 р.


Президент України Петро Порошенко вважає ефективним і потрібним для врегулювання конфлікту в Донбасі розгортання миротворчого контингенту під егідою ООН на всій території окупованої частини регіону і має намір особисто підняти це питання на сесії Генасамблеї ООН у вересні.

Зазначимо, 11 червня в Берліні відбулася зустріч міністрів закордонних справ країн "Нормандської четвірки". Очільники МЗС України, Франції, Німеччини та Росії вперше обговорили розміщення міжнародного миротворчого контингенту в ОРДЛО.

Раніше спецпредставник Державного департаменту США Курт Волкер повідомив про підтримку Сполученими Штатами перспективи розміщення миротворчої місії в Донбасі, але без згоди РФ втілити цей задум буде неможливо.

Росія, своєю чергою, категорично не хоче пускати миротворців схід від лінії розмежування, до окупованої ділянки російсько-українського кордону, через яку постачає бойовикам зброю, паливо, найманців і кадрових військових.

Без російської "гумдопомоги" терористичні угруповання "Л-ДНР" перестануть існувати. Тому в РФ наполягають на тому, що миротворці повинні розміщуватися лише вздовж лінії розмежування сторін в Донбасі та захищати спостерігачів місії ОБСЄ.

Детальніше про перспективи розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі читайте у статті Сергія Рахманіна "Миротворчість і мироігрища" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".