UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перемир'я в Ідлібі відкриває шлях до довгострокового вирішення сирійського питання – Atlantic Council

США і Туреччина хочуть використовувати перемир'я в Ідлібі для переговорів з режимом Асада, і створення Конституційного комітету, який проведе нові вибори в Сирії під егідою ООН.

Схоже, що угода про припинення вогню між Росією і Туреччиною в сирійській провінції Ідліб дотримується, заявив 30 квітня спеціальний представник США з питань Сирії і спеціальний представник в Глобальній коаліції по розгрому ІДІЛЛ посол Джеймс Ф. Джеффрі, пише Atlantic Council.

"Від багатьох джерел надходить інформація, навіть багатьох російських, що є загальне відчуття, що це припинення вогню виправдовує очікування", - сказав Джеффрі, виступаючи на заході Atlantic Council в Туреччині.

"Напади з боку різних терористичних елементів з Ідліба знаходяться на рекордно низькому рівні, і є велика ймовірність того, що перемир'я збережеться", - сказав Джеффрі.

Припинення вогню в Ідлібі послідувало після місяців боїв між повстанцями, яких підтримує Туреччина і силами армії Башара Асада, що підтримуються Росією. Турецькі сили запобігли нападу на останні опорні пункти повстанців у провінції, що, як стверджував Джеффрі, призвело б до гуманітарної катастрофи". Сполучені Штати, за його словами, "раді, що сирійська армія і її російські та іранські союзники були зупинені в Ідлібі діями турецьких військових, і що в даний час існує російсько-турецьке припинення вогню". Джеффрі також визнав, що "турецькі сили тримають під контролем різні терористичні групи, зокрема Хайат Тахрір аль-Шам, в рамках початкової угоди про припинення вогню від вересня 2018 року".

Посол Ібрагім Калін, головний радник та заступник голови Ради безпеки і зовнішньої політики при президентові Туреччини, погодився з тим, що припинення вогню, мабуть, поки що діє. "Турецькі і російські військові регулярно проводять там патрулювання... і схоже, що перемир'я дотримується", - пояснив він. Однак він попередив, що режим Асада ніколи не підтримував паузу в бойових діях і "ми знаємо, що вони зроблять все можливе, щоб підірвати перемир'я".

Попередній успіх припинення вогню означає, що можна сподіватися, що тепер увага може бути звернена на "політичне врегулювання конфлікту у відповідності з резолюцією 2254 Організації Об'єднаних Націй", припустив Джеффрі. Він повідомив, що Сполучені Штати, як і раніше прихильні досягненню прогресу у врегулюванні громадянської війни, сторони повинні зосередитися на роботі Конституційного комітету, який принесе "нову конституцію і, в кінцевому підсумку, нові вибори під егідою Організації Об'єднаних Націй".

Він сказав, що у цьому питанні був досягнутий певний прогрес, оскільки "росіяни допомогли ... чинити тиск на Асада, щоб він вів переговори. Джеффрі стверджував, що, хоча міжнародне співтовариство витратло роки на спроби політичного врегулювання конфлікту, "ми вважаємо, що припинення вогню в Ідлібі є обнадійливим, хоч і невеликим кроком, для Конституційного комітету. Також, погана економічна ситуація, в якій опинився режим Асада виявилася вигідною, з точки зору репутації Асада, оскільки він залишає привідчиненими двері для досягнення успіху в цих дискусіях".

Турецький представник Ібрагім Калін погодився з тим, що "політичний процес треба розвивати", і що "ми повинні постійно тримати це в порядку денному. Ми можемо провести вільні і чесні вибори в Сирії, якщо Конституційному комітетові буде дозволено виконувати свою роботу". Він попередив, що міжнародне співтовариство не може бути задоволене лише досягненням припинення вогню. "Це тимчасовий захід", - пояснив він. "Це не вирішить усіх проблем у Сирії".

Припинення вогню, знизило напругу, в той час, як Сирія стикається з ще однією жахливою кризою - постійною загрозою нової пандемії коронавірусу COVID-19. "Ми раді, що у нас було це припинення вогню до пандемії коронавірусу", - сказав Калін, додавши, що Туреччина надає ключову медичну допомогу тим місцям в Сирії, де знаходяться її війська. Хоча кількість підтверджених випадків в Сирії залишається низькою, Калін попередив, що "цифри, що надходять із різних частин Сирії, не є надійними". Джеффрі повідомив, що Сполучені Штати продовжують співпрацювати з Туреччиною, міжнародними агенціями та Росією, щоб відкрити більше прикордонних переходів в Сирію, для доставки необхідної допомоги.

Однак, Джеффрі попередив, що поєднання припинення вогню і COVID-19 може дати Ісламській державі (ІДІЛ) можливість знову з'явитися на заході Сирії. Хоча Сполучені Штати "не вірять, що ІДІЛ змогло серйозно використовувати кризу COVID-19 для просування на північний схід", ситуація відрізняється в районах, контрольованих режимом Асада. Згідно Джеффрі, одним з наслідків зосередження військ Асада в Ідлібі стало те, що у ослабленої армії Асада, залишилося мало сил для боротьби з ІДІЛ на південному-заході", де за словами Джеффрі, "Сполучені Штати побачили, як ІДІЛ робить певні успіхи".

Тісне партнерство, але відмінності залишаються

Хоча Джеффрі і Калін запевнили про союзництво і партнерство між Туреччиною та США, вони визнали, що зберігаються значні розбіжності. Калін пояснив, що сирійський конфлікт "розділений" так, що "поки ви маєте справу з однією проблемою на сході Сирії, доводиться працювати з різною система альянсів, та на Заході у вас інша ситуація, і ваші союзники змінюються". Ці зміни спонукали Туреччину продовжувати діалог з Іраном і Росією в рамках процесу в Астані, який, як стверджує Калін, "призвів до низки угод про припинення вогню".

Джеффрі сказав, що Сполучені Штати вважають, що "єдине хороше у процесі, розпочатому в Астані" - це те, що "наш партнер, Туреччина, є його частиною". Він приписував "кожне припинення вогню та дії, які ми бачили" двостороннім переговорів між Росією і Туреччиною, але применшував корисність процесу в Астані, який, на його думку, є "спробою росіян та іранців перехопити ініціативу Організації Об'єднаних Націй", яка намагається домогтися прогресу в політичному врегулюванні за допомогою Женевського процесу. Калін стверджував, що "бгатостороння взаємодія Туреччини ... буде продовжуватися в майбутньому". Анкара сподівається включити процес в Астані в систему ООН, щоб процеси в Женеві і Астані доповнювали, а не суперечили один одному.

Сполучені Штати і Туреччина також розійшлися в позиціях щодо курдських повстанців на північному заході Сирії, які співпрацювали з Сполученими Штатами в боротьбі проти ІДІЛ в рамках організації Сирійських демократичних сил (СДС), але яких Туреччина звинувачує в тому, що вони є афілійованою ячейкою Робочої партія Курдистану (РПК) і співпрацювали з іншими терористичними групами. Джеффрі сказав, що американські сили все ще "дуже тісно співпрацюють з Сирійськими демократичними силами (СДС) - нашим партнером у боротьбі з ІДІЛ", оскільки вони намагаються гарантувати, що ІДІЛ не може повернутися в північно-західну Сирію. Калін, однак, повідомив про напад на Афрін, вчинений підрозділами Курдської народного захисту (YPG), в результаті якого 29 квітня загинули сорок шість осіб. Калін стверджував, що Туреччина "сповнена рішучості боротися з терористичними мережами".

Також не вирішено питання про закупівлю Туреччиною системи протиракетної оборони С-400 у Росії, яка, на думку американських чиновників, поставить під загрозу будь-які системи США або НАТО, які Туреччина спробує інтегрувати з С-400. Купівля Туреччиною російських систем викликала запеклу відповідь США, включаючи загрози санкцій проти Туреччини та припинення її участі в проекті створення винищувачів F-35. Посол США в Туреччині Девід Саттерфілд заявив, що Вашингтон "чітко виклав свою позицію", що робота системи С-400 несумісна з участю Туреччини у програмі F-35, і це "відкриває для Туреччини реальну можливість санкції Конгресу". Саттерфілд повідомив, що Сполучені Штати "не мають в своєму розпорядженні гарантій від уряду Туреччини, які дозволили б нам пом'якшити ці побоювання". "Турецькі офіційні особи, з іншого боку, стверджують, що Туреччина була змушена придбати систему С-400 після того, як Конгрес США заблокував попередні спроби купити систему Patriot, коли загроза нападів з боку сусідньої Сирії стала більш серйозною. Туреччина наполягає на тому, що система С-400 буде зберігатися окремо від інших систем США і НАТО - аргумент, який офіційні особи США неодноразово відхиляли.

Читайте також: Ердоган і Путін досягли угоди по Ідлібу — ЗМІ

Незважаючи на ці тривалі розбіжності, Саттерфілд стверджував, що турецько-американські відносини залишаються міцними. "Ми активно співпрацюємо з Туреччиною, яка залишається ключовим партнером і союзником НАТО", - сказав він. Це партнерство, за його словами, було продемонстровано триваючими поставками засобів індивідуального захисту та інших поставок з Туреччини в Сполучені Штати для допомоги в боротьбі з коронавірусом. "Ми привітали внесок Туреччини в боротьбу з COVID-19", - сказав Саттерфілд, що доводить, що "у нас складні, але комплексні відносини у питаннях співпраці".

Раніше, Ердоган заявив, що в разі порушення перемир'я на території провінції Ідліб, Туреччина може застосувати більшу військову силу, ніж робила до цього.

Також, пандемія COVID-19 посилить конфлікти на Близькому Сході. Саме в постраждалих від конфлікту країнах наслідки пандемії будуть найбільш гострими.