UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пентагон відстежує помічену над США ймовірно китайську шпигунську повітряну кулю

Американські силовики вирішили не збивати аеростат «через ризик для безпеки людей на землі від можливих уламків».

Пентагон стежить за ймовірно китайським висотним аеростатом спостереження, який днями помітили над континентальною частиною Сполучених Штатів. Про це у четвер заявив речник Пентагона, бригадний генерал Патрік Райдер, повідомляє CNN.

Пентагон відстежував повітряну кулю протягом кількох днів, коли вона пролітала над північчю США. Американські військові вирішили не збивати повітряну кулю.

«Повітряна куля зараз летить на висоті, що значно перевищує комерційний повітряний рух, і не становить військової або фізичної загрози для людей на землі», – сказав Райдер.

Читайте також: Генерал США попередив підлеглих, що війна з Китаєм можлива через два роки — WP   

Чиновник додав, що це була «наполеглива рекомендація» вищого військового керівництва, включаючи голову Об’єднаного комітету начальників штабів генерала Марка Міллі, «не вживати кінетичних дій через ризик для безпеки людей на землі від можливих уламків».

Офіційні особи заявили, що є «висока впевненість», що цей шпигунський аеростат належить Китаю.

«Ми впевнені, що цей висотний аеростат спостереження належить [Китайській Народній Республіці], – сказав високопоставлений чиновник оборони. – Випадки такої діяльності спостерігалися протягом останніх кількох років, у тому числі до цієї адміністрації».

Чиновник сказав, що уряд США співпрацює з урядом Китаю як через китайське посольство у Вашингтоні, так і через дипломатичну місію США в Китаї. Проте у США вважають, що повітряна куля має «обмежену додаткову цінність» з точки зору збору розвідданих, сказав чиновник.

Читайте також: У Байдена побачили докази надходження до Росії нелетальної допомоги від китайських компаній

Варто зазначити, що ця новина з’явилась на тлі того, що, нагадаємо, державний секретар США Ентоні Блінкен під час візиту до КНР 5-6 лютого планує зустрітися з президентом Китаю Сі Цзіньпіном

Напруженість між США та Китаєм загострилася в серпні минулого року після візиту тодішньої спікерки Палати представників Ненсі Пелосі на Тайвань, в результаті чого Китай демонстративно почав проводити безпрецедентні військові навчання.