UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пандемія триватиме ще мінімум рік, однак локдауни можна буде зняти – прогноз BioNTech

Масова вакцинація від коронавірусу дозволити пом'якшити карантинні обмеження, вважають засновники компанії.

Людству доведеться прожити в умовах пандемії ще мінімум рік, але завдяки масовій вакцинації про локдауни можна буде забути вже до кінця цього літа, вважають засновники компанії BioNTech Уюр Шахін і Озлем Тюречі.

Німецька BioNTech - партнер американської Pfizer, на сьогодні компанії є розробниками однієї з провідних антиковідних вакцин.

В інтерв'ю виданню Die Welt подружжя висловили думку, що коронавірус не зникне, але від жорстких карантинних обмежень в Німеччині та інших країнах Європейського Союзу можна буде відмовитися до осені. Аналогічний шлях чекає і на Сполучені Штати, пише «Українська правда».

«У багатьох країнах Європи і в США наприкінці літа ми, мабуть, досягнемо того, що нам більше не доведеться оголошувати локдауни», - зазначив Шахін.

Читайте також: Людство може не отримати колективний імунітет до COVID-19 — Nature

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, станом на сьогодні 27 країн Європи перебувають в повному або частковому локдауні. Епідемічна ситуація залишається складною, в більшості регіонів превалює мутація вірусу, яку вперше виявили ​​в Англії.

На початку зими масову вакцинацію від COVID-19 розпочали Європейські Союз, Велика Британія, Канада, США, Росія та інші країни. У лютому вакцинація почалася в Україні, для щеплень використовується індійський препарат CoviShield (торгова назва вакцини Oxford/AstraZeneca).

Однак у ВООЗ попередили, що сама лише вакцинація не зможе зупинити пандемію - у боротьбі з коронавірусом знадобиться «підкріплення».