UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пандемія спровокувала виникнення ери «вакцинної дипломатії» — Bloomberg

Рішення будь-якої окремої нації стосовно розповсюдження вакцини проти COVID-19 буде залежати від дій інших країн.

Пандемія COVID-19 знову набирає обертів. Провідні науковці працюють над виготовленням вакцини проти коронавірусу. Коли справа доходить до вакцин, дії будь-якої окремої нації будуть залежати від рішень та дій інших країн. Рішення щодо розподілу вакцини не може прийматися в односторонньому порядку, саме тому, у ситуації з вакциною проти коронавірусу розпочнеться час «теорії ігор», пише Bloomberg.

ОАЕ нещодавно схвалили нову вакцину проти COVID-19, яку розробляє китайська фармацевтична компанія Sinopharm.

Вакцину тестували в ОАЕ протягом шести тижнів, і влада країни надала дозвіл на екстрене використання нової вакцини.

Таке «дострокове затвердження вакцини» лідерами ОАЕ, ймовірно, мало на меті продемонструвати жителям країни рішучість та ефективну роботу влади.

Також ОАЕ можуть зміцнити власний вплив на Близькому Сході, «тримаючи в руках» важелі впливу у вигляді доз вакцини.

Країни намагаються швидко розробити та затвердити вакцину, адже уряди держав вбачають у цьому значні стратегічні переваги.

Росія затвердила вакцину проти коронавірусу в серпні і заявляє про те, що планує широке розповсюдження вакцини вже цієї осені.

Китай пішов ще далі, і вводив вибраним групам людей нову вакцину протягом декількох місяців.

Однак, надмірний поспіх у розробці вакцини може бути ризикованим, свідченням цього є нещодавні суперечки навколо вакцини AstraZeneca.

Уряди країн, які ведуть «вакцинну боротьбу», намагаються якнайшвидше оприлюднити заяву про створення вакцини, повільно рухаючись до її широкого розповсюдження та використання.

Таким чином, якщо з вакциною щось буде не так, країна зможе зупинити її використання.

Рішення США про затвердження та розповсюдження вакцини буде залежати від дій інших країн.

Америка, ймовірно, має на меті запропонувати світу найбільш якісну вакцину, а мудрим рішенням в цій ситуації є «вичікування» та спостереження за випробовуванням вакцини іншими країнами.

Однак, «вичікування» з боку США може призвести до того, що найбільший попит матиме, для прикладу, китайська вакцина.

Напруження між країнами у сфері «вакцинних відносин» полягає в тому, що «багатші та менш забезпечені країни» мають різні інтереси.

Як правило, чим заможніша країна, тим більше вона має можливостей чекати на виготовлення більш якісної вакцини, тоді як бідніші країни готові ризикувати.

Наприклад, Швейцарія може зачекати, щоб отримати дійсно якісну та дієву вакцину, тоді як Індії вакцина потрібна якнайшвидше.

Проте, в підсумку, саме заможні країни будуть купувати найбільшу кількість доз вакцин.

У цьому відношенні Китай може бути унікальним: він є досить заможною країною, але, водночас, має схильність до «ризиків».

Китай може випередити США у розробці вакцини, саме тому, що пріоритети Китаю в цій ситуації більше співпадають з пріоритетами багатьох інших країн світу.

Однак, Китай намагається використати вакцину на власну користь, вимагаючи зовнішньополітичних поступок від держав, які будуть купувати китайську вакцину.

Таким чином, пандемія коронавірусу спричинила виникнення «вакцинної дипломатії». Чим більше наближається глобальне розповсюдження дієвої вакцини проти коронавірусу, тим більша кількість міжнародних зовнішньополітичних питань буде висуватися на перший план, резюмує Bloomberg.

Читайте також: Пандемія негативно вплинула на психічне здоров’я мільйонів людей — ВООЗ

Раніше повідомлялося, що Всесвітня організація охорони здоров’я «слабшає».