UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пандемія коронавірусу вкрала у людства 20,5 мільйона років життя — The Guardian

Втрачені роки життя - це різниця між віком людини на час смерті та прогнозованою тривалістю її життя.

Внаслідок пандемії COVID-19 близько 20,5 мільйона років життя було втрачено у 81 країні, згідно з новим дослідженням. Висновки вчених підтверджують помилковість твердження про те, що люди, які загинули від COVID-19 все одно б померли, навіть якби і не інфікувалися коронавірусом, пише британська газета The Guardian.

Попри те, що смертність від COVID-19 часто зневажливо порівнюють зі смертністю від грипу, який щорічно вбиває багатьох людей похилого віку та людей із ослабленим імунітетом, дослідження показує, що коронавірус приніс значно страшніші наслідки. У тих країнах, які постраждали найбільше, кількість років життя, втрачених унаслідок коронавірусу, становить від двох до дев'яти разів більше, ніж унаслідок сезонного грипу.

Втрачені роки життя - це різниця між віком людини на час смерті та очікуваною тривалістю її життя. Чоловіки мали значно гірші результати, ніж жінки – показники втрачених років життя були на 44% вищими для чоловічої статі, згідно з дослідженням. Попри те, що саме люди похилого віку більше схильні до смерті в багатших країнах, найбільше втрачених років життя було серед людей у ​​віці від 55 до 75 років.

Простий підрахунок летальних випадків може дати неправильне уявлення про вплив COVID-19, стверджують автори дослідження.

"Деякі політичні реакції на пандемію були мотивовані аргументом, що COVID-19 в основному вбиває людей, яким, навіть за відсутності коронавірусу, залишилося б жити лише кілька років", - пише Гектор Піфарре з Центру досліджень у галузі охорони здоров’я та економіки при Університеті Помпеу Фабра в Барселоні, один із авторів дослідження.

У Великій Британії унаслідок COVID-19 було втрачено 833 874 роки життя - в середньому 11,4 роки на людину (11,5 для чоловіків та 10,8 для жінок). В Іспанії було втрачено 572 567 років життя, в середньому 11,24 роки на окрему людину. У Перу коронавірус украв 764 856 років життя, у середньому на людину 20,2 роки.

Дослідники враховували і хвороби серця, які також спричиняють передчасну смерть. Вони виявили, що серцеві хвороби відібрали у людства більше років життя, ніж COVID-19. Однак загальне збільшення смертності з року в рік маскувало зростання летальних випадків серцево-судинних захворювань.

Вчені виявили, що більша частка втрачених років життя в заможних країнах припадає на людей похилого віку, але в країнах з низьким та середнім рівнем доходу найбільша втрата років життя стосується людей, які померли у віці 55 років і молодше.

Чоловіки мають більше шансів померти від COVID-19, ніж жінки. Автори заявляють, що такі розбіжності можуть виправдати політику, спрямовану на підтримку здоров'я чоловіків. Усунення гендерного розриву необхідне для зниження смертності чоловіків.

"Це говорить про те, що гендерна політика може бути настільки ж виправданою, як і політика, яка базується на вікових питаннях", - кажуть дослідники.

Вчені врахували понад 1 279 866 смертей у 81 країні, а також дані про тривалість життя та прогнози загальної смертності від COVID-19 за країнами. Згідно з підрахунками дослідників, загалом 20 507 518 років життя могло бути втрачено через COVID-19 у 81 країні - в середньому 16 років для кожної окремої особи, яка померла від коронавірусу. З усіх утрачених років життя 44,9% стосуються осіб у віці від 55 до 75 років, 30,2%  - осіб молодше 55 років, а 25%  - людей старше 75 років.

Читайте також: Що буде, якщо пандемія коронавірусу ніколи не закінчиться — The Washington Post

Нагадаємо, в країнах Європейського Союзу розпочалась масова вакцинація від COVID-19. Аналогічні кампанії минулого місяця також стартували у Великій Британії, Канаді, США, Росії та інших країнах. Однак у ВООЗ попереджали, що сама лише вакцинація не зможе зупинити пандемію - у боротьбі з коронавірусом потрібне «підкріплення».