UA / RU
Підтримати ZN.ua

Основні маркери зміни клімату критично погіршуються — The Guardian 

Вчені попереджають про безповоротні зміни.

Нове дослідження, яке відстежує показники «життєдіяльності» планети, виявило, що багато ключових маркерів глобальної кліматичної кризи погіршуються та наближаються до критичної точки в міру нагрівання планети, пише The Guardian.

Дослідження виявило, що близько 16 з 31 відстежуваних показників «життєдіяльності» планети, включаючи концентрацію парникових газів, вміст тепла в океані та масу льодовиків, встановили нові тривожні рекорди.

«Зростає кількість доказів того, що ми наближаємося або вже вийшли за рамки критичних точок, пов'язаних з важливими частинами циклу життєдіяльності Землі», - сказав Вільям Ріппл з Університету штату Орегон, який є співавтором нового дослідження.

«Оновлені показники «життєдіяльності» планети, які ми відстежуємо, значною мірою відображають наслідки невблаганного стану справ. Головним уроком пандемії COVID-19 є те, що навіть колосального зменшення використання транспорту та перегляду культури споживання недостатньо для порятунку планети, оскільки необхідні системні зміни», - додав Ріппл.

Попри те, що пандемія зупинила економіку та змінила спосіб мислення людей про роботу, навчання і туризм, це не допомогло суттєво зменшити кількість глобальних викидів вуглецю. Використання викопного палива дещо впало у 2020 році, але автори дослідження зазначають, що рівні діоксиду вуглецю, метану та закису азоту «встановили нові рекорди концентрацій в атмосфері як у 2020, так і в 2021 роках».

У квітні 2021 року концентрація вуглекислого газу досягла 416 частин на мільйон, що є найвищою середньомісячною глобальною концентрацією, коли-небудь зафіксованою, а 2020 рік став другим найгарячішим роком в історії.

Швидкість втрат лісів у бразильській Амазонії зросла як у 2019, так і в 2020 році, досягнувши 12-річного максимуму.

Окислення океану майже рекордне, і в поєднанні з більш високою температурою води це загрожує кораловим рифам.

Субсидії на викопне паливо досягли рекордно низького рівня, тоді як продаж викопного палива рекордно зростає.

Для того, щоб змінити хід кліматичної кризи мають відбутися глибокі системні зміни. Світові потрібно розробити глобальний податок на вуглець, створити соціально справедливий фонд для фінансування політики пом'якшення наслідків зміни клімату та адаптації до кліматичної кризи у країнах, що розвиваються, вважають науковці.

Автори дослідження також наголошують на необхідності поетапного припинення та остаточної заборони використання викопного палива. Вчені додають, що необхідно розвивати мережу глобальних стратегічних резервів для захисту та відновлення від наслідків кліматичної кризи, а також для збереження біорізноманіття. За їх словами, проблема зміни клімату також повинна бути частиною шкільних програм по всьому світу.

«Політика щодо подолання кліматичної кризи або будь-якої іншої загрози для планети має бути зосереджена не на полегшенні симптомів, а на вирішенні їх першопричини: надмірної експлуатації Землі», - йдеться у звіті науковців.

Тільки взявшись за основу цієї проблеми можна забезпечити довгострокову стійкість людської цивілізації та дати можливість майбутнім поколінням процвітати, вважають вчені.

Читайте також: Людство програє у битві зі зміною клімату — The Guardian

Через зміну клімату у світі не залишиться жодного безпечного місця, пише The Economist. Викиди парникових газів зробили планету більш ніж на 1 ° C теплішою, ніж у доіндустріальні дні. Це продукує екстремальну погоду, і з підвищенням рівня шкідливих викидів усе буде погіршуватися.

На жаль, 2021 рік, мабуть, стане одним із найважчих періодів 21 століття. Якщо в найближчі десятиліття глобальна температура підніметься на 3 ° C вище доіндустріального рівня, то навіть якщо всім країнам вдасться виконати сьогоднішні кліматичні обіцянки, це не компенсує всю шкоду.