UA / RU
Підтримати ZN.ua

ООН попереджає про можливе збільшення наркотрафіку з Афганістану

Збільшення прибутків від наркотрафіку може стимулювати до збільшення посівів опіатів. 

Виробництво опіуму в Афгані цього року зросло на 8%, таким чином на  світові наркотичні ринки потрапить близько 320 тонн чистого героїну, йдеться в повідомленні Управління ООН у боротьбі з наркотиками і злочинністю (UNODC).

В УНП ООН зазначають, що дохід від опіатів у 2021 році в Афганістані склав від 1,8 до 2,7 мільярда доларів США, але набагато більші прибутки отримують постачальники незаконних наркотиків за межами країни. Водночас політична ситуація в країні з серпня цього року стимулює ріст цін на опіум, які майже вдвічі зросли в серпні порівняно з травнем.

«Вищі ціни можуть стати стимулом для фермерів, які сіють опійний мак цієї зими, щоб вирощувати більше, збільшивши врожай наступного року», - йдеться в дослідженні ООН.

При цьому, що у 2020 році на Афганістан і так припадало 85% світового виробництва опіуму, а афганські опіати споживають 8 з 10 залежних.

Водночас в ООН зазначають, що опіати є не єдиною проблемою Афганістану, адже поряд із зростанням виробництва опію та героїну в Афганістані за останні роки суттєво збільшилось виробництво метамфетаміну і попит на цю речовину може підштовхнути до подальшого зростання його виробництва в країні.

"Ситуація в Афганістані вимагає термінового втручання міжнародного співтовариства. Необхідно в рамках підтримки ООН афганського народу домогтися стійкого скорочення незаконного вирощування і виробництва наркотиків, а також попиту на цю продукцію у світі", - заявила глава управління ООН Гада Валі.

Читайте також: Війна в Афганістані вступила в більш смертоносну та руйнівну фазу - ООН

Афганістан перебуває на порозі гуманітарної катастрофи. За різними оцінками, від 11 до 14 млн афганців найближчої  зими голодуватимуть або недоїдатимуть. Ситуація може погіршитися, якщо «Талібан» не отримає достатнього обсягу гуманітарної допомоги. Але для «Талібану» ситуація  в гуманітарній сфері  — це ще й  зручний привід розширити канали комунікації з зовнішнім світом, який не поспішає офіційно визнавати нових правителів Афганістану. 

Про те, що відбувається в цій центральноазійській державі та як  планує їй допомогти міжнародна спільнота, читайте у  статті Олексія Коваля «Афганістану загрожують голод і холод. Що буде далі?».