UA / RU
Підтримати ZN.ua

ООН надасть Афганістану гуманітарну допомогу

Її передадуть країні через територію Узбекистану.

Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) направить три літаки з гуманітарною допомогою в Афганістан через Узбекистан.

"Найближчим часом в УВКБ планують направити три літаки з гуманітарною допомогою в узбецьке місто Термез, щоб потім через пункт прикордонного пропуску Хайратон доставити її на вантажівках в Мазарі-Шаріф. Перший такий літак прибуде в Термез у середині жовтня", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що пройшов місяць з того часу, як в ООН запросили $606 млн на гуманітарні операції в Афганістані, але поки отримано лише 35% цієї суми.

"Кошти необхідні, щоб запобігти повному краху афганської економіки", -  зазначили в УВКБ.

Представник УВКБ Бабар Балох наголосив, що управління працює над створенням логістичних центрів у прикордонних з Афганістаном країнах, щоб надавати надзвичайну підтримку сотням тисяч внутрішніх переселенців.

"Ночами вже стає холодно, і людям, які залишилися без даху над головою, потрібна термінова допомога", - зазначив Балох. Він також додав, кількість афганців, які потребують підтримки, досягла 20 млн і продовжує збільшуватися з кожним днем.

В ООН попереджають, що лише 5% афганських сімей забезпечені нормальним харчуванням. Більше половини дітей віком до п'яти років недоїдають, без допомоги їм загрожує гостре виснаження.

Читайте також: Вихід США з Афганістану почав «перестановку» на Близькому Сході — The Washington Post

Афганістан стоїть на порозі гуманітарної катастрофи. За різними оцінками, від 11 до 14 млн афганців найближчої  зими голодуватимуть або недоїдатимуть. Ситуація може погіршитися, якщо «Талібан» не отримає достатнього обсягу гуманітарної допомоги. Але для «Талібану» ситуація  в гуманітарній сфері  — це ще й  зручний привід розширити канали комунікації з зовнішнім світом, який не поспішає офіційно визнавати нових правителів Афганістану. 

Про те, що відбувається в цій центральноазійській державі та як  планує їй допомогти міжнародна спільнота, читайте у  статті Олексія Коваля «Афганістану загрожують голод і холод. Що буде далі?».