UA / RU
Підтримати ZN.ua

Офіційна зустріч США та "Талібану": ЗМІ розповідають подробиці

Співрозмовник видання не став заперечувати ймовірність визнання легітимності нового уряду в майбутньому. Але є умова. 

У суботу та неділю в катарській Досі відбудуться перші офіційні переговори між США та "Талібаном" після виведення з Афганістану американського військового контингенту. Про це, з посиланням на свої джерела, повідомляє видання Reuters.

У США сподіваються, що талібів вдасться вмовити дотримуватися тези про те, що Афганістан не може стати осередком "Аль-Каїди" або інших екстремістських організацій. На них також збираються тиснути для того, аби був кращий доступ до гумдопомоги. 

я зустріч не присвячено визнанню або наданню легітимності. (Штати - ред.) як і раніше переконані в тому, що будь-яка легітимність повинна бути зароблена діями талібів. Їм необхідно мати стійкий послужний список", - коментує співрозмовник ЗМІ. 

Читайте також: Вихід США з Афганістану знизив напругу на Близькому Сході— The National Interest

Афганістан стоїть на порозі гуманітарної катастрофи. За різними оцінками, від 11 до 14 млн афганців найближчої  зими голодуватимуть або недоїдатимуть. Ситуація може погіршитися, якщо «Талібан» не отримає достатнього обсягу  гуманітарної допомоги. Але для «Талібану» ситуація  в гуманітарній сфері  — це ще й  зручний привід розширити канали комунікації з зовнішнім світом, який не поспішає офіційно визнавати нових правителів Афганістану. 

Про те, що відбувається в цій центральноазійській державі та як   планує їй допомогти міжнародна спільнота, читайте у  статті Олексія Коваля «Афганістану загрожують голод і холод. Що буде далі?».