UA / RU
Підтримати ZN.ua

Очолювані хунтою Буркіна-Фасо, Малі та Нігер узгодили план створення конфедерації 

Три країни після військових переворотів віддаляються від Заходу та зближуються з РФ.

Керовані хунтою Буркіна-Фасо, Малі та Нігер завершили розробку планів створення регіонального альянсу після того, як відвернулися від колишнього колоніального правителя — Франції, налагоджуючи тісніші зв'язки з Росією. Про це повідомляє Barron's.

Читайте також: Чи вдається Росії впливати на ставлення до України на Близькому Сході та в Північній Африці – дослідження

Міністри закордонних справ трьох країн зустрілися в п'ятницю, 17 травня, в столиці Нігеру Ніамей, щоб узгодити текст договору про створення конфедерації Альянсу держав Сахелю.

"Мета полягала в тому, щоб завершити роботу над проектом тексту, що стосується інституціоналізації та функціонування конфедерації Альянсу держав Сахелю", - сказав міністр закордонних справ Нігеру Бакарі Яу Сангаре.

За його словами, текст буде прийнятий главами держав трьох країн на саміті. 

"Сьогодні ми можемо з упевненістю сказати, що конфедерація Альянсу держав Сахелю народилася", - заявив міністр закордонних справ Малі Абдулай Діоп.

Наприкінці січня ці три країни заявили, що виходять з Економічного співтовариства країн Західної Африки (ECOWAS), яке, за їхніми словами, перебуває під французьким впливом, щоб створити власне регіональне угруповання.

Читайте також: Війна Росії в Україні: кого звинувачують на Близькому Сході та в Північній Африці в агресії – дослідження

Після того, як у Буркіна-Фасо, Малі, Нігері відбулися військові перевороти, хунти, які захопили владу, згортають співробітництво зі США та Францією й зміцнюють відносини з Росією. Те, що відбувається в Африці не поліпшує позиції України в країнах Глобального Півдня. Про те, чи вистачить у Заходу рішучості вирішити проблему посилення позицій РФ на африканському континенті й що в цій ситуації має робити Київ, читайте в статті Володимира КравченкаНавіщо Росія йде в Африку й чому це погано для України”.