UA / RU
Підтримати ZN.ua

NYT: США все ще можуть уникнути війни з Китаєм за Тайвань

Експерт зі Стенфордського університету радить Вашингтону не заважати Китаю поглинути Тайбей, а лише простежити, щоб це відбулося мирним шляхом.

Півстоліття Америка уникала війни з Китаєм за Тайвань в основному завдяки тонкому балансу стримування і заспокоєння. Цю рівновагу порушено. Китай нарощує і гнучко використовує свою військову міць, ворожа риторика лунає як з Пекіна, так і з Вашингтона. Війна здається все більш імовірною з кожним днем.

Ще не пізно відновити баланс, який допомагав зберігати мир впродовж десятиліть, але для цього потрібно вжити заходів, щоб зменшити занепокоєння Китаю. Це буде складно через китайську непоступливість і перегріту атмосферу, що панує у Вашингтоні. Але це варте політичного ризику, якщо так можна запобігти початку війни, - пише в статті для New York Times науковий співробітник Інституту міжнародних досліджень Фрімена Споглі при Стенфордському університеті Оріана Скайлер Мастро.

Вона пояснює, що стримування відбувалося у формі передбачуваного використання військової сили США для запобігання нападу Китаю на Тайвань. Заспокоєння забезпечувалося розумінням того, що Сполучені Штати не втручатимуться в рішення щодо можливого політичного статусу Тайваню.

«США і їхні регіональні союзники повинні продовжувати створювати потужне військове стримування. Але американські лідери і політики також повинні пам'ятати про силу заспокоєння, намагатися зрозуміти глибоку чутливість Китаю щодо Тайваню і підтвердити чітко і недвозначно ідею про те, що лише Китай і Тайвань можуть врегулювати свої політичні розбіжності, і ця позиція залишається офіційною політикою США», - пише американський експерт.

Читайте також: На тлі загрози вторгнення Китаю Тайвань створив робочу групу для вивчення нападу ХАМАС на Ізраїль

В часи Холодної війни Пекін і Вашингтон підписали низку комюніке щодо Тайваню. В одному з них говорилося, що США «підтверджують свою зацікавленість у мирному вирішенні тайванського питання самими китайцями». Це та інші формулювання були навмисно двозначними, але вони були прийняті всіма сторонами як зобов'язання не розгойдувати човен. Китай досі вважає цю домовленість обов'язковою до виконання.

Мастро підкреслює, що саме Китай почав розхитувати човен першим. В 2016 році президентом Тайваню стала Цай Інвень з Демократичної прогресивної партії, яка виступає за незалежність. Їх команда змінила більш дружню до Китаю адміністрацію. З того часу Сі Цзіньпін неодноразово демонстрував військову міць КНР, проводячи широкомасштабні військові навчання і вдаючись до інших методів тиску, які, очевидно, мали на меті стримати настрої щодо незалежності на Тайвані.

Американські політичні діячі справедливо відреагували на це риторичною підтримкою демократичного Тайваню, постачанням йому зброї і посиленням американської військової присутності в регіоні. Але, на думку Мастро, американська реакція також підливає масла у вогонь.

«Я більше десяти років працювала над оборонною стратегією США на різних військових посадах. Нещодавно я відвідала Пекін, де зустрілася з китайськими урядовцями і військовими, провідними науковцями і експертами з аналітичних центрів, пов'язаних з Комуністичною партією. Під час цих переговорів стало ясно, що Пекін набагато менше стурбований зусиллями США з посилення своєї військової присутності в регіоні, ніж їхньою політичною риторикою, яка розглядається в Китаї як доказ того, що Сполучені Штати відходять від колишньої двозначності і переходять до підтримки фактичної незалежності Тайваню», - пише експерт, додаючи, що у китайської сторони є багато доказів, на які можна вказати.

Читайте також: Ілон Маск назвав Тайвань частиною Китаю: Тайбей відреагував

У грудні 2016 року Дональд Трамп став першим президентом США з моменту нормалізації китайсько-американських відносин у 1979 році, який безпосередньо поспілкувався з тайванським лідером. Тоді Цай Інвень зателефонувала, щоб привітати його з перемогою на виборах. Президент Байден чотири рази порушував політику невизначеності США, заявляючи, що його країна підтримає Тайвань у військовому плані, якщо Китай нападе на нього. Кількість членів Конгресу США, які відвідали Тайвань минулого року досягла десятирічного максимуму. У серпні 2022 року на той час спікер Палати представників Ненсі Пелосі відвідала Тайбей. Це був візит найвищого рівня до Тайваню з 1990-х років. Китай розглядає це як відкриту підтримку незалежності острова. В 2023 році такі поїздки продовжилися. У червні до Тайбею прибула найбільша за останні роки делегація Конгресу у складі 9 членів.

Провокаційне законодавство теж погіршує ситуацію. Минулого року в Сенаті був представлений «Закон про політику щодо Тайваню», який сформулював підтримку ролі острівної країни в міжнародних організаціях, а в липні цього року Палата представників ухвалила аналогічний закон. У січні республіканці в нижній палаті Конгресу внесли пропозицію про визнання Тайваню незалежною країною.

«Такі дії чинять великий тиск на Сі Цзіньпіна, який не хоче увійти в історію як китайський лідер, що втратив Тайвань. У Пекіні це розглядають як екзистенційну загрозу, що потенційно може підживлювати сепаратистські настрої в неспокійних регіонах, таких як Тибет і Сіньцзян», - йдеться в статті.

Наразі тривалі сумніви щодо військового потенціалу Китаю і привид відплати з боку США і їхніх союзників залишаються достатніми для того, щоб стримувати Сі Цзіньпіна. Але якщо він дійде висновку, що Сполучені Штати раз і назавжди відійшли від своєї попередньої позиції щодо Тайваню і прагнуть завадити об'єднанню, він може відчути, що повинен діяти військовими методами. США, можливо, зможуть створити необхідну військову міць в регіоні, щоб стримати китайську війну. Але рівень домінування, необхідний для того, щоб завадити Сі Цзіньпіну почати вторгнення, яке він буде вважати необхідністю, може виявитися недосяжним.

Читайте також: Тайвань відкинув план Китаю щодо економічної “інтеграції” з островом

Щоб заспокоїти Китай, Байдену доведеться ще раз заявити, що США не підтримують незалежність Тайваню і не виступають проти мирного об'єднання острова з Китаєм, і що, зрештою, доля Тайваню залежить від Тайбея і Пекіна. Це був би відхід від спроб створити міжнародний простір для Тайваню і покарати Пекін. Білому дому також потрібно буде використати всі наявні важелі впливу, щоб відмовити членів Конгресу від відвідування Тайваню і погрожувати накласти вето на провокаційні закони.

Звісно, у Тайбеї і Вашингтоні буде негативна реакція на такі кроки, націлені заспокоїти Пекін. Крім того, цілком можливо, що Сі Цзіньпін вже вирішив захопити Тайвань, якою б не була позиція США.

«Але політично нейтральна позиція щодо Тайваню - це те, чого Сполучені Штати дотримувалися протягом десятиліть. Президенти Білл Клінтон, Барак Обама, Джордж Буш-старший і Джордж Буш-молодший виступали за мирний діалог між Тайбеєм і Пекіном для вирішення їхніх розбіжностей», - підкреслює автор.

Слід також враховувати довгострокові наслідки: якщо комбінація стримування і заспокоєння не спрацює і Китай нападе на Тайвань, це створить прецедент, коли китайські лідери вбиватимуть і руйнуватимуть заради досягнення своїх цілей. Але якщо у Китаю залишиться шлях до того, щоб врешті-решт переконати народ Тайваню в тому, що мирне об'єднання в його інтересах, то, можливо, з таким Китаєм світ зможе жити.

У найкращому випадку США і Китай укладуть угоду на високому рівні, нове комюніке, в якому Вашингтон підтвердить свій давній політичний нейтралітет, а Китай візьме на себе зобов'язання зменшити військові погрози. Це дозволило б запобігти війні і водночас дало б Китаю політичний простір для роботи над мирним об'єднанням.

Читайте також: Тайвань заявив, що Китай зміцнює військово-повітряні сили уздовж узбережжя острова

«Це може означати використання свого впливу для ізоляції Тайваню і, врешті-решт, переконання населення острова в тому, що йому слід укласти угоду з Пекіном. Але Вашингтон не повинен перешкоджати об'єднанню двох сторін, а лише забезпечити, щоб це не відбулося за допомогою військової сили або примусу», - вважає Мастро.

Війна між США і Китаєм за Тайвань може стати найжорстокішою з часів Другої світової війни. Як би складно це не було з політичної точки зору, американські лідери зобов'язані намагатися запобігти конфлікту, а це означає говорити м'якше, але з великою палицею в руках.