UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий уряд Британії не оскаржуватиме ордер на арешт Нетаньягу

Уряд Стармера займає іншу точку зору, аніж попередники з Консервативної партії.

У новому уряді Британії заявили, що відмовляються від запиту своїх попередників до Міжнародного кримінального суду (МКС) щодо оскарження видачі ордера на арешт прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу. Зміна позиції країни відбулась після того, як до влади прийшла Лейбористська партія, повідомляє Reuters.

Попередній уряд Великої Британії попросив суд дозволити подавати юридичні зауваження щодо того, чи може МКС здійснювати юрисдикцію над ізраїльськими чиновниками "за обставин, коли Палестина не може здійснювати кримінальну юрисдикцію над громадянами Ізраїлю [згідно] з угодами Осло". Проте відтоді консерваторів у владі замінили лівоцентристи, і речник прем'єр-міністра Кіра Стармера сказав журналістам, що новий уряд відмовиться від запиту "відповідно до позиції, що це питання суд повинен вирішити".

Читайте також: Рішення МКС щодо ордерів на арешт ізраїльських лідерів може завдати шкоди суду — Politico

"Уряд дуже твердо вірить у верховенство права, як на міжнародному, так і внутрішньому рівнях, і в поділ влади", — заявив речник премʼєра Британії.

У той час як консерватори часто обурювалися наднаціональними юрисдикціями протягом 14 років свого перебування при владі, новий премʼєр Британії Стармер, колишній юрист, дотримується іншої думки з цього приводу.

Нагадаємо, у травні МКС запросив ордер на арешт Нетаньягу, міністра оборони Ізраїлю Йоава Галанта, а також трьох лідерів палестинського руху ХАМАС — Ях’я Сінвара, Мохаммеда Діаб Ібрагіма Аль-Масрі та Ісмаїла Ханієха. Їх звинувачують у військових злочинах та злочинах проти людства, скоєні на території Ізраїлю та Палестини принаймні з 7 жовтня 2023 року.

Проте пізніше суд призупинив розгляд питання про ордер на арешт Нетаньягу. Рішення ухвалили після того, як 10 червня Велика Британія подала заяву проти юрисдикції МКС щодо цього питання.