UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий раунд переговорів про припинення вогню в Секторі Гази продовжили ще на один день 

Представники ХАМАС відмовилися брати участь. 

У п'ятницю, 16 серпня, учасники переговорів про припинення вогню в Секторі Гази повинні знову зустрітися в столиці Катару, повідомляє Reuters.

Читайте також: Ізраїль й "Хезболла" можуть уникнути війни — старший радник Байдена

Цей раунд переговорів розпочався в четвер, 15 серпня.

Американський чиновник, який на умовах анонімності розповів Reuters про зустріч у Досі, сказав, що переговори були “конструктивними”.

“Це критично важлива робота. Перешкоди, що залишилися, можуть бути подолані, і ми повинні довести цей процес до кінця”, - заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

Тим часом Ізраїль продовжує наступ у Секторі Гази. У заяві, опублікованій пізно ввечері в четвер, представник ХАМАС Хоссам Бадран наголосив, що операції Ізраїлю є перешкодою для досягнення прогресу в питанні припинення вогню. Представники палестинського угруповання не брали участі в новому раунді переговорів.

Бадран заявив, що переговори повинні рухатися в напрямку реалізації раніше прийнятої рамкової угоди й досягти повного припинення вогню, виведення ізраїльських військ, повернення переміщених палестинців і укладення угоди про обмін заручниками.

Посередники, які беруть участь у зустрічі в Катарі, планують провести консультації з представниками ХАМАС після нового раунду переговорів.

До складу ізраїльської делегації на переговорах входять глава розвідки Давид Барнеа, очільник служби внутрішньої безпеки Ронен Бар і керівник військового відомства з питань заручників Нітцан Алон.

Білий дім відправив до Катару директора ЦРУ Білла Бернса і представника США на Близькому Сході Брета Макгерка. У переговорах також взяли участь прем'єр Катару шейх Мухаммед бін Абдулрахман Аль Тані й глава розвідки Єгипту Аббас Камель.

Читайте також: Відплата зачекає: Хезболла не атакуватиме Ізраїль, доки тривають переговори про припинення вогню

Новий раунд переговорів, спрямований на припинення війни в Газі та звільнення заручників, організований на тлі погроз з боку Ірану помститися за вбивство політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії в Тегерані. Іран звинувачує у вбивстві Ізраїль.

Вашингтон сподівається, що угода про припинення вогню в Секторі Гази зможе знизити ризик широкої регіональної війни.

Втім, попри звинувачення з боку Ірану, Ізраїль не підтверджував і не спростовував повідомлення про свою причетність до вбивства Ганії. Про те, “Чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном?”, розмірковував Ігор Семиволос.