UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина заявила про повну незалежність від російських енергоносіїв

За словами міністра фінансів, Німеччина повністю диверсифікувала свою енергетичну інфраструктуру.

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер заявив, що його країна більше не залежить від імпорту російських енергоносіїв. За його словами, Німеччина повністю диверсифікувала свою енергетичну інфраструктуру після вторгнення Росії в Україну. Про це він розповів в інтерв'ю BBC.

Після вторгнення РФ перекрила газові крани до Європи. Але Німеччина знайшла нові джерела енергії, запевнив Лінднер.

«Так, звичайно, Німеччина все ще залежить від імпорту енергоносіїв, але сьогодні не від російського імпорту, а від світових ринків», - сказав він.

Раніше країна імпортувала близько половини газу з Росії і більше третини нафти. Але в серпні Росія припинила постачання газу до Німеччини, а на початку року країна зупинила імпорт російської нафти.

У пошуках альтернативних джерел енергії Німеччина знову відкрила вугільні електростанції, відклала плани закриття трьох атомних електростанцій, що залишилися, і наполягає на збільшенні потужностей для зберігання газу, імпортованого з інших країн, таких як Норвегія і США.

На Всесвітньому економічному форумі у Давосі Лінднер звернув увагу на швидкість, з якою був побудований новий термінал скрапленого природного газу в Німеччині - за його словами, рекордно швидко, приблизно за вісім місяців. Він додав, що планується більше інвестицій в інфраструктуру.

«Це лише [один] приклад величезних змін у німецькій політиці», - зазначив він.

«Ми зрозуміли, що після епохи канцлера [Ангели] Меркель ми повинні підвищувати нашу конкурентоспроможність. Та епоха була зосереджена на сильних сторонах минулого, а зараз ми розвиваємо сильні сторони майбутнього», - додав міністр.

Лінднер припустив, що існують «деякі докази» того, що інфляція в Німеччині досягла свого піку в минулому році.

«Ймовірно, відновлення світової економіки та європейських економік відбувається швидше, ніж очікувалося», - сказав він.

Однак потенціал для руйнівного торгового конфлікту між ЄС і США через «зелені» субсидії залишається.

Минулого року США схвалили масштабні інвестиції у розмірі 370 млрд доларів у кліматичні технології, включаючи податкові пільги для електромобілів, які виробляються в Америці.

Однак закон містить деякі правила «зроблено в Америці», які викликали занепокоєння в Європі, що бізнес за межами США буде поставлений у невигідне становище.

Під час візиту до Вашингтона минулого місяця президент Франції Еммануель Макрон розкритикував американські правила як «агресивні».

Лінднер заявив, що не хотів би, аби ЄС розпочав торговельну війну із США через ці правила.

Коментарі Лінднера свідчать про виклики, які стоять перед Європою, що намагається розробити відповідь на «Закон про скорочення інфляції» в США.

Франція запропонувала закликати конкурентів «купувати європейське», посадовці ЄС цього тижня пообіцяли рішучі кроки.

«Існує загроза для рівних умов гри, і я сприймаю це серйозно, але... ми витрачаємо та інвестуємо набагато більше, ніж американська сторона, тому нам не потрібно боятися», - вважає Лінднер.

«Дехто в європейському контексті розглядає Закон про зниження інфляції як нагоду запровадити політику, яку вони пропонували в минулому, а я думаю, що це нагода посилити нашу конкурентоспроможність на європейському рівні, досягти подальшого прогресу в об'єднанні ринків капіталу, провести переговори з американською стороною про угоду про вільну торгівлю - але не платити більше субсидій», - додав він.

На відміну від великих французьких автомобільних компаній, багато німецьких компаній вже мають значну присутність у США. Правила «зроблено в Америці» викликали негативну реакцію навіть у деяких американських компаній, багато з яких покладаються на деталі, вироблені в інших країнах.

Читайте також: ООН звинуватила нафтових та газових гігантів у діяльності, несумісній з виживанням людства

Раніше канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що Німеччина засвоїла урок із війни в Україні — вона не повинна залежати від однієї країни у постачанні енергоносіїв. Основна стратегія уряду полягає у диверсифікації постачальників шляхом відкриття терміналів для імпорту зрідженого природного газу з таких країн, як США та Катар.