UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина не закривала небо для британських літаків зі зброєю для України – Міноборони Британії

У Міноборони Британії пояснили, чому літаки облітали територію ФРН.

У британському Міноборони відповіли на інформацію, що Німеччина нібито відмовила у прольоті над своєю територією літакам, який доставляв в Україну оборонну зброю. Зокрема, журналіст видання Bild Юліан Репке опублікував у Twitter коментар Міноборони Великої Британії виданню.

«Німеччина не відмовляла у доступі до свого повітряного простору, адже Британія не подала запит. Між Великою Британією та Німеччиною не було жодних суперечок із цього приводу», – зазначили у британському Міноборони.

Раніше повідомлялося, що британські військові літаки, які доставляють до Києва озброєння для посилення обороноздатності української армії, прямуючи до України, облітали повітряний простір Німеччини.

Як писали ЗМІ, напередодні два транспортні літаки С-17А Globemaster III британських ВПС з легкими протитанковими оборонними системами приземлилися в аеропорту Бориспіль.

Читайте також: У Москві відреагували на постачання Україні озброєння

Нагадаємо, канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що підтримує політику минулої влади щодо ненадання Україні озброєння. Шольц при цьому погоджується, що ситуація на кордоні України та Росії зараз викликає занепокоєння. Він зазначив, що якщо РФ все ж таки зважиться на вторгнення – наслідки будуть політичними та економічними.

Німеччина скористалася своїм правом вето та заблокувала передачу Україні протидронових гвинтівок, куплених через Агентство підтримки та закупівель НАТО (NSPA). Ішлося про великокаліберні снайперські гвинтівки Barrett M82 (90 шт.) і комплекси протидії дронам EDM4S-UA (20 шт.). Німецький Bild писав, що до блокування постачання може бути причетна особисто Ангела Меркель.

Українська сторона порушувала це питання навіть під час останнього візиту Меркель до Києва, але проблему вирішено не було, розповів посол Андрій Мельник в інтерв'ю ZN.UA. Посольство продовжуватиме переконувати німців, що ця зброя не для провокацій, а для стримування агресії і порятунку життя.

Чого чекати нашій країні в еру «після Меркель», читайте в інтерв'ю Тетяни Силіної із послом України у ФРН Андрієм Мельником: