UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нідерландцю, від якого народилося 550 дітей, суд заборонив здавати сперму

Сотні зведених братів та сестер від одного чоловіка – це ризик інсесту та психологічних травм.

Нідерландський суд заборонив чоловікові, від проданої сперми якого народилося вже 550 дітей, здавати його репродуктивний біоматеріал та рекламувати себе як донора, а також зобов'язав його протягом семи днів повідомити, чи здавав він сперму в інші клініки, крім встановлених слідчими, передає Politico.

Чоловік здавав сперму в Нідерландах та за кордоном, у тому числі в датський банк сперми Cryos, а також пропонував свою сперму через онлайн-платформи.

Він здав сперму щонайменше в 11 нідерландських клінік з лікування безпліддя, в яких діє правило: від одного донора – не більше 25 народжених дітей у 12 сім'ях. За даними слідства, чоловік брехав, що він не пропонував свою сперму в інших місцях і не робитиме цього в майбутньому. У 2017 році з'ясувалося, що через ці клініки він уже став батьком 102 дітей.

Читайте також: США заважають Україні швидко вступити до НАТО, бо не хочуть "прямої війни з РФ": чому це омана

Суддя ухвалив, що чоловік "навмисно брехав, щоб змусити батьків вибрати його як донора", чудово знаючи, що вони не вибрали б його, якби знали, скільком людям він уже допоміг зачати дитину. Чоловік стверджував, що діє на користь майбутніх батьків, яким він хотів допомогти.

Одна з матерів та організація Stichting Donorkind, яка представляє інтереси кількох дітей від цього чоловіка та їхніх батьків, звернулися до суду Гааги з вимогою заборонити йому займатися донорством, а також заборонити використовувати вже здану ним сперму.

Група попередила, що перевищивши ліміт у 25 дітей або 12 сімей, чоловік ризикує завдати шкоди психічному благополуччю дітей від його сперми та збільшити ризик інцесту.

Нагадаємо, українські воїни зможуть безкоштовно зберігати свої репродуктивні клітини у кріобанках.