UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Нічого нового» — президент Фінляндії про останню розмову Байдена та Путіна

На його думку якісь зрушення можливі лише в середині січня.

Президент Фінляндії Саулі Нііністе заявив, що розмова президента США Джо Бадена та президента Росії Владіміра Путіна напередодні Нового року не принесла нічого нового та здавався повторенням того, що вже було сказано, пише фінське видання Yle.

«Мабуть, найкращою частиною розмови було те, що обидві сторони запевнили – принаймні в прес-релізах – що вони готові до дипломатичного прогресу», – прокоментував Нііністе розмову лідерів США та РФ.

Він додав, що попри напружену ситуацію в міжнародній політиці, з результатів розмови стало зрозуміло, що атмосфера миру збережеться принаймні до другого тижня січня, на який в Женеві заплановані переговори Росії та НАТО та зустріч представників Росії та Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Читайте також: Путін у розмові з Байденом заявив про розрив відносин між країнами у разі посилення санкцій Заходу

Президент США та президент Росії провели позапланову розмову 30 січня. Під час розмови, зокрема згадувалась і напружена ситуація на українсько-російському кордоні. При цьому на початку грудня глави Байден та Путін уже мали двогодинну розмову з відеозв'язку . Тоді Білий дім та Кремль по-різному оцінили переговори Байдена та Путіна.

2 січня Джозеф Байден провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським, під час якої вкотре запевнив у готовності США та союзників дати рішучу відповідь на можливу агресію з боку Росії.

Про те, як не допустити ігнорування західними партнерами інтересів України, які інструменти дипломатично-психологічного впливу задіяти, щоб захистити безпекові інтереси нашої країни та надати їй статус учасника торгів із важливих для неї питань, читайте у статті Олександра Самарського "Як зберегти Україну під час торгів Путіна із Байденом".