UA / RU
Підтримати ZN.ua

Недільні протести в Білорусі: затримано понад 500 людей

Серед затриманих - 45 журналістів і фотографів, які висвітлювали протести.

У неділю, 11 жовтня о Білорусі проходив опозиційний Марш гордості. Його учасники протестували проти фальсифікації президентських виборів і узурпацію влади Олександром Лукашенком. Десятки тисяч людей вийшли на вулиці Мінська, аналогічні акції відбувалися в інших білоруських містах, передає «Радіо Свобода».

За даними правозахисного центру «Вясна», силовики затримали понад півтисячі людей. До півночі в списку затриманих були 502 людини, в тому числі 45 журналістів і фотокореспондентів.

Більшість затримань традиційно припали на столицю. Також людей хапали на вулицях Бреста, Вітебська, Могильова, Гродно, Молодечно, Жлобіна, Кобрина і Бобруйська.

Затримання супроводжувалися побиттям, міліція задіяла кийки, світлошумові гранати, водомети. У кількох місцях було зафіксовано застосування вогнепальної зброї: силовики стріляли в повітря і в бік протестувальників. Повідомлень про вогнепальні поранення поки що не було.

Як мінімум 18 людей після «спілкування» з ОМОНом були госпіталізовані.

Читайте також: Литва і Польща відкликали частину дипломатів з Білорусі

У Білорусі вже понад два місяці тривають протести проти режиму Олександра Лукашенка, спровоковані фальсифікацією президентських виборів і міліцейським насильством проти громадян. За цей час Тисячі людей були затримані і побиті силовиками, як мінімум п'ять протестувальників загинули. Десятки безслідно зникли.

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Олександр Лукашенко, який править країною з 1994 року, брав участь у них вже вшосте. Згідно з офіційними даними ЦВК, він отримав 80%, а Світлана Тихановська - 10% голосів виборців.

23 вересня білоруський диктатор церемонії "інавгурації" склав присягу "президента" Білорусі, яким він сам себе проголосив за допомогою підконтрольної Центральної виборчої комісії. Україна, США і Євросоюз выдмовилися визнавати Лукашенко легітимним президентом Білорусі і ввели санкції проти чиновників його режиму.

Олександра Лукашенка привітали з перемогою лише лідери РФ, Китаю, Вірменії і Молдови.

За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, Київ «поставив на паузу» контакти з Мінськом.

Верховна Рада визнала вибори в Білорусі сфальсифікованими і підтримала введення санкцій відповідальних за це посадовців режиму Лукашенка.

Детальніше про ситуацію в Білорусі читайте в статті Андрія Паливоди «Ні війни, ні миру» в ZN. UA.