UA / RU
Підтримати ZN.ua

Навальний заявив, що ймовірність його вбивства в колонії становить 50%

Раніше в'язниця славилася побиттям, проте зараз там практикують психологічне насилля. 

Російський опозиціонер Алєксєй Навальний назвав господаря Кремля Владіміра Путіна психічно нездоровим, тому неможливо спрогнозувати дії російської влади. Він вважає, що ймовірність його вбивства у колонії становить 50%. Про це повідомляє видання The New York Times, якому політик дав інтерв'ю. 

"Ну, очевидно, відповідь як в анекдоті — 50%. Або вбʼють, або не вбʼють. Давайте не забувати про те, що ми маємо справу з явно психічно нездоровою людиною — Путіним. Патологічним брехуном з маніями величі та переслідування [...]. Про індикатори того, знизився чи зріс ризик мого вбивства, можу сказати одне: мої спостереження свідчать, що це неможливо прогнозувати за зовнішніми ознаками", — сказав Навальний.

Він розповів, що раніше Покровська колонія, де він перебуває, славилася побиттям. Проте зараз цього не трапляєте - тепер там практикують психологічне насилля, в'язнів постійно провокують. Там спеціально створюють умови, аби були сутички з побиттям. Проте Навальний таких ситуацій намагається уникнути - у нього виходить. 

Читайте також: Навальний в річницю отруєння звернувся до Заходу: розповів, як боротися з корупцією та закликав до санкції проти оточення Путіна

2 лютого Олексія Навального засудили до 3,5 років позбавлення волі за «неодноразове порушення громадського порядку» після умовного засудження. З терміну відняли 10 місяців домашнього арешту, опозиціонер повинен провести в колонії загального режиму 2 роки і 8 місяців.

17 січня опозиціонер Олексій Навальний повернувся в Росію з Німеччини. У берлінській клініці «Шаріте» політик проходив курс лікування і реабілітації після того, як російські спецслужби отруїли його бойовим речовиною «Новачок».

При проходженні паспортного контролю Навального затримали на тій підставі, що він 29 грудня був оголошений в розшук як порушник умов випробувального терміну, на наступний день Навального заарештували.

Євросоюз засудив дії Кремля, а Литва, Латвія і Естонія закликали ЄС посилити санкції проти Росії.

23 січня в РФ пройшли масові протести, поліція затримала майже 3,5 тисяч осіб. Через тиждень було затримано ще майже 4 тисячі людей. Більше 1200 осіб заарештували.

Чому Кремль пішов на загострення ситуації навколо опозиціонера? Чому Навальний, знаючи про загрозу арешту, все ж повернувся в Росію? Чи становить він реальну загрозу для путінського режиму? Про це читайте в статті Олексія Коваля «Путіну потрібен Навальний», а також в матеріалі Андреаса Умланда «Як ставитися до феномену Навального» в ZN.UA.