UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАТО відпрацьовує оборону скандинавських країн — The Times

Бригадний генерал з Королівських ВПС Норвегії вважає, що ці навчання є надзвичайно важливими зважаючи на ситуацію з безпекою в Європі.

НАТО розпочало масштабні навчання на своїй нещодавно розширеній території на півночі Європи, в яких вперше бере участь Фінляндія як член західного військового альянсу. Понад 20 тисяч солдатів з 13 країн беруть участь у військових навчаннях Nordic Response 2024, які проводяться в північних регіонах Фінляндії, Норвегії й Швеції й триватимуть два тижні, пише видання The Times.

У навчаннях під керівництвом Норвегії беруть участь 4 тисячі солдатів з Фінляндії. Очікується, що Швеція офіційно стане 32-м членом НАТО цього місяця після того, як Угорщина зняла свої заперечення проти її вступу.

Серед інших членів НАТО, які беруть участь у навчаннях — Великобританія, Франція, Німеччина і США. Буде задіяно понад 50 військово-морських кораблів, в тому числі підводні човни, фрегати й авіаносці, а також понад 100 винищувачів та інших військових літаків.

Норвезькі військові заявили, що навчання будуть зосереджені на обороні Північного регіону. Оскільки західні офіційні особи попередили, що Росія може напасти на члена НАТО в найближчі кілька років, якщо виграє війну в Україні.

"Ми повинні бути здатні дати відсіч і зупинити будь-кого, хто намагається кинути виклик нашим кордонам, цінностям і демократії", — сказав бригадний генерал Трон Странд з Королівських ВПС Норвегії. "За нинішньої ситуації з безпекою в Європі ці навчання є надзвичайно актуальними й важливими, як ніколи раніше".

Читайте також: Норвегія надішле до Данії кілька винищувачів F-16 для тренувань українських пілотів

Нагадаємо, що прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре у кулуарах Мюнхенської безпекової конференції заявив, що його держава може підписати угоду про гарантії безпеки з Україною за декілька тижнів. Як вважає Стьоре, ця угода підтвердить незалежність України та її право на самозахист.