UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Заході почали говорити про перемир'я між ХАМАС і Ізраїлем

Тихо, але багатообіцяюче

Військовий конфлікт між Ізраїлем і терористичним угрупуванням «ХАМАС» триває 9 днів. Весь цей час зусилля міжнародних посередників не приносили ніяких результатів і за стіл переговорів ніхто так і не сів. Тепер же з'явилися незначні ознаки того, що сторони в приватному порядку прагнуть до припинення вогню, повідомляє The New York Times.

Високопоставлений чиновник ізраїльського уряду, який має право на переговори про припинення вогню і говорить на умовах анонімності, сказав, що Ізраїль ще не готовий до припинення вогню, але визнав, що це може бути скоро.

Зате, представник «ХАМАС» в Катарі Мусса Абу Марзук сказав, що «ХАМАС» готовий до припинення вогню з Ізраїлем. Але він сказав, що ізраїльський уряд вимагав від «ХАМАС» в односторонньому порядку припинити вогонь на дві-три години, перш ніж Ізраїль вирішить, чи буде він робити те ж саме - позиція, яку він назвав «впертою».

Ізраїльський чиновник заявив, що «ХАМАС» скористається домовленістю, щоб перегрупуватися і знову напасти на Ізраїль.

Мусса Абу Марзук натякнув, що нова ескалація можлива, якщо Ізраїль продовжить виселення палестинських сімей в Східному Єрусалимі або вчинить насильство проти палестинців у мечеті Акса в Єрусалимі.

Читайте також: Світ занадто довго ігнорував ізраїльсько-палестинський конфлікт — The Guardian

Раніше повідомлялося, що на засіданні РБ ООН міністр закордонних справ Китаю Ван І закликав світову спільноту вжити термінових заходів для припинення ескалації в Єрусалимі і секторі Газа.

Про причини нової ескалації і тому, чи переросте вона в повноцінну війну, читайте в статті Олександра Хребта «Тисяча і один ракетний удар» в ZN.UA.