UA / RU
Підтримати ZN.ua

На вірну смерть: афганська журналістка Кобра Хассані повертається до Кабулу

Засудженій у Росії дівчині не вдалося отримати притулок чи виїхати до Європи.

Журналістка Кобра Хассані, яку в Росії звинувачували у спробі незаконно перетнути кордон, відлетіла до Афганістану. Про це повідомляє «Фонтанка» із посиланням на адвокатів дівчини.

Раніше адвокати Хассані та афганська діаспора намагалися допомогти їй виїхати в безпечному напрямку, оскільки в Афганістані дівчині може загрожувати страта за відкриті виступи проти Талібану. Проте організація виїзду до країн Євросоюзу виявилася неможливою через те, що вимагала багато зусиль, часу та грошей, яких Хассані не мала. У дівчини є сестра, яка мешкає в Австралії, проте вона знаходиться там за гуманітарною візою і не може оформити запрошення.

Читайте також: ООН: Афганістан є найбільш репресивною країною у світі для жінок 

Тому вона не бачила для себе іншого виходу, окрім повернення до Афганістану, з якого поїхала в 2021 році після приходу до влади Талібану.

У Кабулі дівчина навчалася у приватному університеті на факультеті міжнародних відносин, займалася громадською діяльністю, зокрема захистом прав жінок, працювала на афганському телебаченні. Крім того, Хассані відкрила у Кабулі ресторан із зоною для читання.

Після від'їзду Хассані опинилася спочатку у Таджикистані, а потім в Україні. У Київському державному університеті дівчина вступила на англомовну програму. Після початку війни в Україні журналістка вирішила поїхати до Європи. Хассані сподівалася потрапити до Німеччини, де на неї чекав хлопець, але її обманом відвезли через Луганськ до Москви.

Навесні 2022 року Хассані та ще кількох людей затримали при спробі виїхати з Росії через вантажний порт у Петербурзі. Тоді адвокати дівчини заявили, що її знову ошукали, і Хассані була впевнена, що виїжджає за межі Росії легально.

Читайте також: ООН попереджає про скорочення допомоги Афганістану через утиски жінок в країні

У лютому російський суд засудив її до двох років колонії-поселення у справі про незаконний перетин кордону. Їй зарахували термін тримання у СІЗО та звільнили у залі суду. При цьому суд призначив журналістці примусове видворення із Росії.

Під час судового процесу Хассані не визнала провину та просила дати їй у Росії тимчасовий притулок. Вона говорила, що на батьківщині на неї може чекати смертна кара. Суд не знайшов підстав для надання притулку.

Згодом суд скасував рішення про депортацію через підписку про невиїзд, що діє стосовно журналістки, і звільнив Хассані з центру тимчасового утримання іноземців.

Читайте також: Лідери Талібану вводять жорстокі обмеження щодо жінок, але не щодо власних дочок

За часи правління Талібану з кінця 1990-х до 2000 року в країні проводилися численні публічні страти, бичування та побиття засуджених камінням. Після приходу до влади у 2021 році таліби обіцяли бути більш поміркованими та забезпечувати права жінок та меншин.

Натомість вони значно обмежили права і свободи, запровадивши нові правила, зокрема заборону на навчання дівчат після шостого класу.