UA / RU
Підтримати ZN.ua

На відео із «зізнанням» Протасевича видно сліди катувань і примусу — The Washington Post

Експерти вважають, що відеозвернення журналіста було записане примусово та під тиском.

Відеозвернення затриманого білоруського журналіста Романа Протасевича, яке розповсюдили силовики Білорусі, де він «зізнається в організації масових заворушень», викликало скептицизм експертів, членів родини Протасевича та правозахисних груп. Вони заявляють, що журналіста змусили записати таке «зізнання», пише The Washington Post.

Відеозвернення з’явилося ввечері в понеділок, на наступний день після того, як білоруська влада змусила літак з Протасевичем на борту приземлитися в Мінську, де потім його заарештували силовики. Інцидент викликав широке міжнародне обурення.

На відео Протасевич, сидячи біля стіни в яскраво освітленому приміщенні, каже, що з ним поводяться «максимально коректно» і він не має жодних проблем зі здоров'ям.

«Це не його слова, це не його інтонація, він поводиться дуже стримано, і помітно, що нервує. Мій син не міг зізнатися в тому, що організовував масові заворушення, бо просто не робив нічого подібного», - сказав батько журналіста Дмитро Протасевич.

На відео обличчя Протасевича, схоже, має садна і синці, а це передбачає, що силовики піддали його «тортурам або іншому жорстокому поводженню» перед тим, як записати це «зізнання», заявив представник Amnesty International Олександр Артем'єв.

Білорусь має досвід використання залякування та примусу, щоб отримати «зізнання» політичних в'язнів, зазначається у звіті держсекретаря США про порушення прав людини за 2018 рік.

Минулого року відеозаява лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської, де вона закликала прихильників утримуватися від участі в антиурядових демонстраціях, також викликала підозри. Пізніше Тихановська сказала, що її сім'я отримувала погрози.

Тихановська, яка наразі перебуває у Литві, не має сумнівів відносно того, що Протасевича піддавали тортурам і на нього чинили «тиск» під час запису відео.

Старший викладач міжнародної політики в Університеті Аберістуїта Дженніфер Матерс сказала , що таке відео «зізнання» Протасевича «відповідає старій історичній схемі, яка сягає радянських часів вимагання неправдивих зізнань, особливо там, де немає реальних доказів, що підтверджують обвинувачення».

Експерт також зазначила, що звернення білоруського журналіста, який перебуває у в'язниці, швидше за все, було зроблено за «прописаним сценарієм» і його заяви на відео «кардинально відрізняються від позиції перед затриманням».

Думка про те, що людина, яка попри всі ризики присвятила своє професійне життя демократичному руху в Білорусі, тепер фактично відкрито зізнається в обвинуваченнях, які висунули служби безпеки, викликає серйозні сумніви, додає Матерс.

Світові лідери також підійшли до відео зі скептицизмом. Президент Байден заявив у понеділок, що, швидше за все, відеозвернення записане під примусом і закликав негайно звільнити Протасевича.

Британський прем'єр-міністр Борис Джонсон сказав, що відеозвернення Протасевича «викликає тривогу» і додав, що «дії Білорусі матимуть наслідки».

«Все, що я можу сказати, - це те, що поведінка режиму Білорусі не дозволяє нам думати, що звернення Протасевича було добровільним», - заявила британський міністр Тереза ​​Коффі.

Відео «зізнання» Протасевича було розповсюджено у кількох каналах соціальних мереж, які пов'язані із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенко.

Відео «зізнання» дівчини Протасевича Софії Сапеги було оприлюднене ввечері у вівторок і також, швидше за все, було записане під примусом. У відео Сапега розповідає, що «керувала каналом Telegram, який передавав особисту інформацію правоохоронців».

Мати Романа Протасевича Наталія заявила, що вона боїться за безпеку сина, оскільки у нього серйозні проблеми з серцем. Також вона додала, що отримувала повідомлення про можливу госпіталізацію сина після арешту. Тим часом білоруська влада заявляє, що Протасевич не був госпіталізований і перебуває в ізоляторі в Мінську.

Читайте також: Лукашенко звинуватив Протасевича у підготовці "бійні та заколоту"

Нагадаємо, 23 травня в аеропорту Мінська був екстрено посаджений літак Ryanair рейсу Афіни-Вільнюс. Спочатку повідомлялося про можливе мінування повітряного судна, в аеропорт стягнули пожежних і карети «швидкої допомоги». Пізніше стало відомо про те, що на борту літака знаходиться опозиційний журналіст Роман Протасевич, його затримали. Інформацію про затримання Протасевича підтвердили в МВС Білорусі. На батьківщині журналіст є підозрюваним за статтею 293 КК Білорусі, йому може загрожувати страта.

В ЄС виступили з першою офіційною заявою після того, що сталося. Там переконані, що літак здійснив вимушену посадку в аеропорту Мінська через дії білоруського військового літака.

У Міжнародній організації цивільної авіації висловили стурбованість примусовою посадкою лоукостера.Організація вважає, що дії білоруської влади можуть порушувати Чиказьку конвенцію.

Низка країн виступила із закликом звільнити затриманого в Мінську засновника білоруського Telegram-каналу Nexta і блогера Романа Протасевича. За кордоном вважають, що затримання Протасевича може викликати чергову ескалацію насильства в Білорусі.

В Офісі президента України заявили про те, що вимушена посадка в Білорусі літака Ryanair рейсом Афіни-Вільнюс є прямим проявом міжнародного тероризму.

24 травня в МВС Білорусі повідомили про місцеперебування опозиційного журналіста. Також державні білоруські ЗМІ поширили відео, на якому Протасевич спростовує інформацію про проблеми зі здоров'ям, а також говорить, що співпрацює з білоруськими правоохоронцями і дає свідчення.

Про те, які наслідки матиме викрадення Протасевича для білоруської опозиції, Білорусі та України - читайте в статті Володимира Кравченка «Зона, заборонена для польотів».