UA / RU
Підтримати ZN.ua

На виборах президента Тайваню перемагає прозахідний кандидат від керівної партії острова — Reuters

Кандидат від головної опозиційної партії визнав свою поразку.

Кандидат від керівної Демократичної прогресивної партії Тайваню Вільям Лай перемагає на виборах президента острова, які Китай назвав вибором між війною і миром. Про це повідомляє Reuters.

Кандидат від головної опозиційної партії Тайваню Гоміньдан Хоу Юй-і визнав свою поразку.

Читайте також: Кандидат у президенти Тайваню звинуватив Китай у втручанні у вибори

Демократична прогресивна партія, яка відстоює окрему ідентичність Тайваню і відкидає територіальні претензії Китаю, претендує на третій термін, що є безпрецедентним за нинішньої виборчої системи острова.

Лай мав двох суперників у боротьбі за президентське крісло - Хоу Юй-і з найбільшої опозиційної партії Тайваню Гоміньдан та колишнього мера Тайбея Ко Вень-цзе з невеликої Тайванської народної партії, заснованої лише у 2019 році. Ко Вень-цзе також визнав поразку на виборах.

Раніше тайванські ЗМІ повідомляли про дані попереднього підрахунку голосів, за якими Хоу посів друге місце з приблизно 2,7 мільйонами голосів, тоді як Ко отримав дещо більше двох мільйонів голосів. 

За підсумками підрахунку 98% голосів результат Лая складав 40,2%.

Виступаючи перед журналістами в місті Тайнань перед голосуванням, Лай закликав людей не ігнорувати участь у виборах.

"Кожен голос цінується, оскільки це важко зароблена демократія Тайваню", - сказав він у короткому виступі.

Напередодні виборів Китай неодноразово критикував Лая як “сепаратиста” і відкидав заклики до переговорів. Сам Лай наголошує, що відданий збереженню миру в Тайванській протоці і зміцненню оборони острова.

Міністерство оборони Тайваню заявило в суботу, 13 січня, вранці, про фіксацію чергових китайських повітряних куль, які перетинали протоку, одна з них також пролетіла над самим Тайванем. Міноборони острова раніше засуджувало появу повітряних куль над протокою в останній місяць як психологічну війну і загрозу авіаційній безпеці.

Кандидат від Гоміньдану Хоу раніше говорив про плани відновити взаємодію з Пекіном, починаючи з обміну думками між людьми, і, як і Китай, звинувачував Лая у підтримці формальної незалежності Тайваню. Лай називав Хоу є прокитайським політиком, сам кандидат від опозиційної партії відкидає такі твердження.

Ко Вень-цзе з Тайванської народної партії має популярність серед молодих виборців, завдяки тому, що зосередився на нагальних питаннях, таких як висока вартість житла. Він також казав про плани налагодити відносини з Китаєм, але наполягав, що це не може відбуватися за рахунок відмови від тайванської демократії і способу життя.

Чинний президент острова Цай Інвень за конституцією не може балотуватися після двох термінів перебування на посаді.

Читайте також: Сі Цзіньпін закликав до стабільних відносин Китаю з США на тлі наближення виборів на Тайвані 

Тайвань перебуває у стані підвищеної готовності через військову і політичну активність Пекіна на тлі голосування. Китай закликав народ острова зробити "правильний вибір", називаючи голосування вибором між миром і війною, процвітанням і занепадом. США, своєю чергою, закликали Пекін не втручатися у вибори на Тайвані.  

Аналітики зазначають, що результати голосування визначать відносини острова з Вашингтоном та Пекіном на роки, а також вплинуть на регіональну безпеку, адже Китай вважає Тайвань своєю територією і ніколи не відмовлявся застосувати силу для “возз'єднання”.