UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мутації COVID-19 можуть ускладнити процес вакцинації — The Economist 

«Посилений опір» мутацій вірусу до антитіл викликав занепокоєння, адже з’явилося припущення, що вірус може бути стійким до вакцин.

На тлі мутацій коронавірусу вчені наразі розглядають варіант «змішування» різних вакцин. Віруси зазвичай еволюціонують унаслідок дії «законів» природного відбору. Кожного разу, під час реплікації, зміни можуть проникнути в їхній генетичний матеріал. Якщо ці зміни стають «вигідними» для вірусу, вони зберігаються і поширюються. Одним із наслідків мутацій часто буває те, що віруси стають більш трансмісивними, пише журнал The Economist.

Цілком очікуваним стало те, що почали з’являтися нові варіанти SARS-COV-2 - вірусу, який викликає COVID-19. Найбільшу тривогу викликають чотири нові штами. Вважається, що той, який вперше був виявлений у Великій Британії у вересні, є на 30-50% більш трансмісивним, ніж «старий» варіант COVID-19. Другий, виявлений у Південній Африці через місяць, був пов’язаний з «більшою концентрацією» вірусу в організмі людини, що також робить його більш трансмісивним. Два інші нові варіанти з'явилися в Америці (липень) та Бразилії (грудень). А цього тижня у «британському» штамі COVID-19 виявили чергову нову мутацію, яку також знайшли і в «південноафриканському» варіанті. Немає вагомих доказів того, що будь-який із цих нових варіантів є більш смертоносним, ніж «уханський» штам, але дослідників турбує ризик, що подальші мутації можуть надати вірусу стійкість до наявних вакцин.

Вагомою причиною стурбованості є те, що мутації стосуються так званого спайкового білка, який знаходиться на поверхнях вірусних частинок SARS-COV-2. Цей білок є засобом, за допомогою якого вірус потрапляє в клітини людського організму. B.1.1.7 - варіант, вперше виявлений у Великій Британії, має понад 20 мутацій, але не всі вони стосуються спайкового білка. Варіант, вперше виявлений в Південній Африці, відомий як B.1.351, має менше мутацій, ніж B.1.1.7, але три з мутацій «південноафриканського» штаму, ймовірно, підвищують стійкість вірусу до антитіл, які люди отримують природним шляхом, після того, як перехворіли коронавірусом.

Такий «посилений опір» вірусу до антитіл викликав занепокоєння, адже з’явилося припущення, що розглянуті варіанти можуть бути стійкими до імунітету, отриманого людьми від попередніх інфекцій або вакцинації. Всі вакцини мають на меті забезпечити захисну імунну реакцію організму. За даними американських Центрів з контролю та профілактики захворювань, варіанти вірусу повинні накопичувати численні мутації в спайкових білках, щоб повністю обійти захисну дію імунітету, який допомагає сформувати вакцина.

Тим не менше, результати клінічних випробувань, оголошені 28 січня, показали, що вакцина американської фармацевтичної компанії Novavax, яка майже на 90% ефективно запобігала симптомам COVID-19 під час випробувань у Великій Британії, була ефективною лише на 50-60% у Південній Африці. Інша американська компанія Johnson & Johnson виявила подібний результат, протестувавши свою вакцину в Південній Африці, США та частині Латинської Америки. Вакцина цієї компанії також була менш ефективною в Південній Африці, ніж в інших місцях. Це свідчить про те, що варіант B.1.351 більш стійкий до вакцин, ніж його «попередник». Але навіть попри це, вакцини працювали досить добре, щоб у більшості випадків запобігти важкому перебігу захворювання.

Виробникам вакцин доведеться продовжувати «адаптувати» свої препарати до нових умов, щоб не відставати від мутацій коронавірусу у найближчі роки. Це можна робити шляхом надання «підсилювачів» вакцин, адаптованих до різних варіантів, або шляхом створення двовалентних щеплень, які працюють як проти вихідного штаму, так і проти «мутанта». Компанія Moderna, вакцина якої  вже була схвалена для використання, збирається працювати над «підсилювачем», який зміцнить імунну реакцію організму на B.1.351 і зможе працювати в поєднанні з усіма іншими провідними кандидатами на вакцину. Клінічні випробування «підсилювача» планують розпочати в липні, вони повинні бути завершені протягом року. Виробники вакцини Pfizer та BioNTech заявляють, що можуть виготовити препарат, адаптований до нових варіантів коронавірусу, за шість тижнів. Управління з продовольства і медикаментів США пообіцяло "впорядкований" процес надання схвалення та дозволу на використання оновлених вакцин. Для отримання дозволу знадобляться деякі клінічні випробування, покликані продемонструвати, що модифікована вакцина викликає відповідну імунну реакцію.

Наразі дослідники все ще слідкують за тим, як «поводяться» нові варіанти COVID-19. Але зрештою, найкращий спосіб зупинити розвиток вірусу - запобігти його поширенню будь-якими доступними способами. Тому країнам необхідно розпочинати кампанії масової вакцинації якнайшвидше, резюмує видання.

Читайте також: Швеція завершила перший етап COVID-вакцинації

Нагадаємо, в країнах Європейського Союзу розпочалась масова вакцинація від COVID-19. Аналогічні кампанії минулого місяця також стартували у Великій Британії, Канаді, США, Росії та інших країнах. Однак у ВООЗ попереджали, що сама лише вакцинація не зможе зупинити пандемію - у боротьбі з коронавірусом потрібне «підкріплення».

Вперше спалах коронавірусу у китайському місті Вухань був зафіксований 12 грудня 2019 року. Першими про випадки захворювання за межами Китаю заявили влади Японії, Таїланду та Південної Кореї.

30 січня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила міжнародну надзвичайну ситуацію через коронавірус, а вже 11 березня - пандемію.

Яким буде світ після пандемії, які загрози коронавірус несе для майбутнього людства, читайте у статті архімандрита Кирила Говоруна «Життя після SARS-CoV-2: Середньовіччя чи Ренесанс?» в ZN.UA.