UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мурманський суд залишив українського кока судна Greenpeace під арештом

Сподівання Greenpeace на звільнення своїх активістів з-під арешту після зміни статті звинувачення з "Піратства" на "Хуліганство" не виправдалися. Мурманський суд, розглянувши чергову порцію клопотань про зміну екоборцям запобіжного заходу, став на бік прокуратури і не дозволив трьом заарештованим, включаючи українця, покинути СІЗО.

Мурманський обласний суд прийняв рішення залишити під вартою старшого помічника капітана "Арктик Санрайз" канадця Пола Рузицького, громадянина України, який працював на судні, Руслана Якушева і громадянку Бразилії Анну Паулу Масіель. Всі вони залишаться під арештом в Мурманськом СІЗО до 24 листопада.

Захист Рузицького просив відкласти розгляд апеляції, посилаючись на те, що обвинувачення було перекваліфіковано з піратства на хуліганство. Однак суддя послався на те, що не отримав офіційного повідомлення з СКР і продовжив термін попереднього ув'язнення.

Про пом'якшення обвинувачення оголосив у середу ввечері представник СКР Володимир Маркін. Максимальний термін, який дають за статтею "хуліганство", становить сім років, за статтею "піратство" - 15 років.

Незважаючи на перекваліфікацію кримінальної справи проти екіпажу "Арктик Санрайз", організація "Грінпіс" як і раніше вважає звинувачення непропорційно жорстким і має намір оскаржувати його. Керівник енергетичного відділу "Грінпіс" Росії Володимир Чупров вважає, що звинувачення є посяганням на право товариства на мирний ненасильницький протест.

"Активісти Грінпіс вирушили до Арктики, озброєні лише бажанням оприлюднити небезпечну діяльність нафтових корпорацій. Вони повинні повернутися у свої сім'ї, а не перебувати у в'язниці", - йдеться на сайті організації.

"Грінпіс" із самого початку називала кваліфікацію подій на "Приразломной" абсурдною, оскільки піратство передбачає збройне захоплення кораблів і суден з корисливою метою, а екологи "Арктик Санрайз" не мали ніякої зброї і не планували захоплення нафтовидобувної платформи. Адвокати в мурманському суді також доводили, що "Приразломная" не є судном - це штучний стаціонарний об'єкт, побудований на шельфі.

Представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін у своєму оголошенні про перекваліфікацію справи також назвав бурову платформу стаціонарною. Однак він підкреслив, що про мирний характер протесту "Грінпіс" не може бути й мови.

При цьому представник СКР натякнув, що проти деяких членів екологічного екіпажу може бути висунуто й інші, більш важкі звинувачення - зокрема, "застосування насильства щодо представника влади" (стаття 318 кримінального кодексу Росії, до 10 років позбавлення волі).

За словами Чупрова, "Грінпіс" буде оскаржувати звинувачення у хуліганстві не менш твердо, що й попереднє звинувачення у піратстві.

"Як заявляє Слідчий комітет, частину активістів може бути звинувачено в застосуванні насильства щодо представника влади, що загрожує тюремним ув'язненням до 10 років. Грінпіс має 42-річну історію мирної протестної діяльності. Корабель Грінпіс було захоплено людьми, озброєними ножами і вогнепальною зброєю, в той час як активісти стояли з піднятими руками", - заявив Чупров.

Організація вимагає негайно звільнити всіх активістів.

Раніше 11 лауреатів Нобелівської премії миру, включаючи архієпископа з ПАР Десмонда Туту, у спільному листі закликали російського президента Володимира Путіна зробити все можливе, щоб з 28 активістів "Грінпіс" і двох журналістів з судна "Арктик Санрайз" було знято звинувачення у піратстві. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков відповів тоді, що лауреати звернулися не за адресою. !zn

Читайте також:

Дії екіпажу "Арктик Санрайз" перекваліфіковано з піратства на хуліганство

Росія відмовилася від міжнародного розгляду у справі "Грінпіс"

Близько 10 тисяч людей взяли участь в акціях на підтримку заарештованих "грінпісівців"

Путін відповів нобелівським лауреатам, заступився за активістів "Грінпіс": Ви звернулися не за адресою