UA / RU
Підтримати ZN.ua

Можливе повернення Трампа до влади не становить ризику для оборонного пакту AUKUS — Маккол

Маккол зазначив, що ідея створення AUKUS з'явилася ще за першої адміністрації Трампа.

Австралія може бути впевнена, що США не відвернуться від оборонного пакту AUKUS у разі перемоги колишнього президента Дональда Трампа на виборах у листопаді, заявив голова Комітету у закордонних справах Палати представників Майкл Маккол. Згідно з угодою, підписаною у 2021 році, Австралія повинна отримати у своє розпорядження флот з восьми атомних підводних човнів у 2030-х роках, повідомляє агентство Bloomberg.

"Існує широка підтримка, двопартійна, як за межами комітету, так і за межами Конгресу. Я не бачу шляху назад, особливо з такою угодою, яка має зобов'язання до 2050 року", — сказав Маккол про безпекову угоду між США, Великою Британією та Австралією.

Читайте також: Китай закликає США, Велику Британію та Австралію не розвивати співпрацю в галузі атомних підводних човнів — Reuters

Маккол також сказав в інтерв'ю в Сіднеї, що ідея створення AUKUS з'явилася ще за першої адміністрації Трампа. Він також применшив занепокоєння щодо поставок підводних човнів після того, як адміністрація Байдена оголосила, що у 2025 році буде вироблено лише один підводний човен класу Virginia, замість очікуваних двох, що викликає питання щодо її здатності виконати свої зобов'язання.

Маккол сказав, що оборонно-промислова база США завжди перебуває у стресовому стані, особливо у зв'язку з війнами в Ізраїлі та Україні. Він очікує, що виробництво прискориться і постачання підводних човнів відбудеться за графіком, зазначивши, що і США, і Австралія вкладають значні кошти в цю програму.

Читайте також: Китай заявив, що співпраця Австралії, Британії та США у сфері атомних підводних човнів може спровокувати гонку озброєнь

Відповідаючи на запитання про занепокоєння деяких союзників поверненням Трампа до Білого дому, Маккол сказав, що він робить все можливе, щоб запевнити країни, що США не збираються виходити з альянсів на кшталт НАТО. Вони просто хочуть, щоб їхні партнери платили справедливу частку, особливо коли йдеться про їхню безпеку.

Раніше голова Комітету у закордонних справах Палати представників США від Республіканської партії Майкл Маккол зазначив, що США та Австралія можуть почати спільне виробництво гіперзвукових ракет. Такий крок може зменшити навантаження на американську оборонно-промислову базу та посилити стримування в Індо-Тихоокеанському регіоні.