UA / RU
Підтримати ZN.ua

Могеріні слідом за Юнкером назвала міграційну кризу випробуванням ЄС на цінності

Європейський дипломат закликає країни ЄС згадати про цінності.

Нинішня найбільша з часів Другої світової війни міграційна криза є випробуванням для цінностей і ідентичності ЄС, на яких Євросоюз колись і був заснований.

З такою заявою виступила верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні, виступаючи в Європарламенті, передає "Європейська правда".

"Це визначальний момент. Міграційна криза випробовує наші найглибші цінності і навіть нашу ідентичність", - зазначила вона.

"Це момент істини - чи справді ми європейці і дійсно ми є союзом", - впевнена європейський дипломат.

Могеріні також поставила риторичне запитання: якщо ЄС не зможе продемонструвати високі стандарти надання притулку нужденним, як держави Євросоюзу зможуть боротися за захист прав людини в інших країнах?

"Ми не можемо просувати мир і співробітництво між сторонами, що воюють між собою, якщо ми не можемо прийняти "інших" в наших суспільствах і не можемо знайти єдності між нами", - підкреслила Могеріні.

За її словами, "швидкого і магічного" рішення міграційної кризи не буде. Однак ЄС потрібно працювати передусім над тим, щоб рятувати людські життя і боротися з контрабандистами, які нелегально переправляють мігрантів.

Раніше до європейських цінностей апелював голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. Він, крім іншого, наполягав, що необхідно приймати всіх біженців, незалежно від національності і релігійної належності.

"Та кількість людей, які прибувають сьогодні з Сирії, завтра, може бути, буде прибувати з України. Хіба ми будемо робити різницю між біженцями?" - говорив Юнкер.

У той же час, поки влада об'єднаної Європи закликає національні уряди сприяти у вирішенні міграційної кризи таким країнам як Німеччина, Франція, Греція, Італія, тобто приймати у себе біженців за квотним принципом, ряд держав просто відмовляються виконувати рекомендації Єврокомісії, наприклад, Угорщина, Словаччина, Румунія.

Останнім часом перед Європою гостро стоїть проблема мігрантів і біженців. Тільки через Середземне море в 2015 році Європу прибуло 220 тисяч мігрантів. В цілому за більшу половину 2015 року в ЄС вже прибуло близько півмільйона біженців з країн Близького Сходу та Північної Африки.

Детальніше читайте у статті Олексія Коваля Європу захльостує вал нелегальної міграції для тижневика "Дзеркало Тижня. Україна".