UA / RU
Підтримати ZN.ua

Між Вірменією та Азербайджаном знову спалахнули бойові дії

Тривають зіткнення, є втрати серед особового складу з обох сторін.

Сьогоднішня ніч на кордоні між Вірменією та Азербайджаном супроводжувалась обстрілами з мінометів та важкої артилерії. Про загострення між сторонами повідомляє Міністерство оборони Азербайджану, яке звинувачує супротивника в диверсіях на декількох напрямках фронту у вигляді замінувань ділянок, що сполучають дороги між позиціями підрозділів азербайджанської армії та дорогами постачання.

Читайте також: Politico: Війна повертається в Нагірний Карабах, поки Росія зайнята Україною

Вірменське Міноборони Вірменії зі свого боку опублікувало своє бачення ситуації. Згідно з повідомленнями з Єревану, Азербайджан відкрив вогонь з артилерії та великокаліберної зброї у бік населених пунктів Ґоріс, Сотк та Джермук. Уряд країни збирається на термінову нараду, очікується, що міністри закличуть втрутитися Організацію договору про колективну безпеку.

Читайте також: Держави-члени ОДКБ, крім РФ та Білорусі, не підтримують війну проти України – ГУР МОУ

Попередня угода з ОДКБ передбачає, напад на країну означає автоматичний напад і на Білорусь, Таджикистан Казахстан, Киргизію та  Росію. Варто уточнити також, що на тлі ситуації, що розгортається, прем'єр Вірменії Нікол Пашинян провів телефонну бесіду із Владіміром Путіним, повідомили у вірменському Кабміні.

Читайте також: Азербайджан провів спецоперацію проти армії Вірменії в районі Нагірного Карабаху

Нещодавно ми писали про серпневе загострення бойових дій у районі Нагірного Карабаху. Нагадаємо, 25 числа російські військові пішли з Лачинського коридору.

Згадані події є частиною конфлікту який триває вже десятиліття і загострився восени 2020 року, тоді почалась Друга карабаська війна, вона тривала 44 дні. Азербайджан повернув собі значну частину територій, окупованих Вірменією під час Першої карабаської війни 1987-1994 років.

Найбільш масовими загальні втрати були саме на першій фазі конфлікту, тоді в боях загинули 28-38 тисяч солдатів з обох сторін. Для порівняння, у 2020 році загиблих було близько 8 тисяч. 

З деталями втрат позицій проросійської осі на Кавказі раніше розбирався експерт Центру близькосхідних досліджень AMES, співзасновник Української миротворчої школи та автор ZN.UA Ігор Семиволос.