UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мати всіх санкцій: Конгрес США погодив основні положення на випадок вторгнення РФ до України – Bloomberg

Сенатори поки що не розв'язали питання превентивних санкцій.

Конгресмени вже погодили основну частину положень законопроєкту про можливі санкції проти Росії за вторгнення в Україну, повідомило у п'ятницю агентство Bloomberg.

"Суперечки охоплюють не таку велику кількість питань", - заявив сенатор-республіканець Марко Рубіо.

Сенатор зазначив, що у Конгресі поки що не розв'язали питання превентивних санкцій.

"Дехто хоче запровадити частину санкцій заздалегідь, інші воліють, щоб ці заходи були розроблені на майбутнє, щоб їх розглядали як захід у відповідь, чистий засіб стримування. Проте з ключових питань позиції у нас не такі вже й різні", - додав Рубіо.

Заступник голови комітету Сенату із закордонних справ Джим Ріш сказав, що сенатори від обох партій незабаром завершать підготовку компромісного списку санкцій.

"Ми сподіваємося, що людина, яка ухвалює рішення (в Росії), дуже уважно спостерігає за тим, що тут відбувається, і приходить до висновку, що ситуація серйозна, і що ми ставимося до цього серйозно і дійсно збираємося зробити те, про що ми говоримо", - сказав Ріш.

Не лише Сенат працює над пакетом санкцій проти Росії. У нижній палаті Конгресу США – Палаті представників – працюють, щоб прискорити процес схвалення санкцій. Обидві палати прагнуть узгодити єдиний варіант законопроєкту. За даними Bloomberg, процесу узгодження санкцій заважає позиція адміністрації США, яка виступає проти превентивних санкцій щодо Росії.

При цьому, вчора речниця Білого дому Джен Псакі заявила, що Байден готовий розглянути будь-які ідеї санкцій проти Росії, зокрема, і превентивні.

Читайте також: Список готовий: США готують санкції проти наближених до Путіна олігархів та родичів – FT

На кордоні з Україною перебуває близько 112 тисяч військових РФ. За словами міністра оборони України, разом із морською та авіакомпонентою їх кількість сягає близько 130 тисяч. Країни Заходу одна за одною обіцяють запровадити санкції проти Росії у разі повномасштабного вторгнення в Україну. Як виглядатимуть ці санкції, читайте у матеріалі ZN.UA "Які санкції США, ЄС та Британії чекають на Росію у разі вторгнення в Україну".