UA / RU
Підтримати ZN.ua

Макрон про переговори із Зеленським та Путіним: допомогли знизити напруженість у регіоні

Російський лідер намагався переконати французького колегу, що «не Росія» є причиною напруженості в регіоні.

Президент Франції Еммануель Макрон вважає, що його переговори з російським та українським колегами були ефективними, і сприяли деескалації напруженості в регіоні.

«Дискусії, які я провів із президентом (Владіміром) Путіним та (Володимиром) Зеленським, сьогодні ми змогли досягти певного прогресу, щоб просуватися до безпеки регіону, щоб ми не ангажувалися в якісь односторонні, односпрямовані формати, а щоб ми продумували такі формати, які відповідали б зменшенню ескалації», - заявив він на брифінгу 7 лютого.

Французький лідер також закликав працювати на зближення позицій та повернути систему гарантій, що забезпечували порядок у питаннях безпеки та оборони у Європі. За його словами, Франція наполягає на напрацюванні нових форматів гарантій безпеки у регіоні. Але про «закриття» дверей НАТО не йдеться.

«Мій намір, саме з цим я приїхав і до Москви, і до Києва, – щоб відновити безпеково-оборонний порядок на Європейському континенті. У контексті викликів безпеки нам треба повернутися до певних систем гарантії, які гарантували б усім нам цей порядок», - додав він.

За словами Макрона, це питання він обговорював не лише з президентами України та РФ, а й регулярно порушує на переговорах з європейськими та американськими партнерами.

«Найближчими днями, місяцями нам разом потрібно зробити все необхідне для того, щоб ми за допомогою нових механізмів гарантування безпеки змогли надати гарантії та отримати як результат значну деескалацію та значне посилення безпеки», - зазначив Макрон.

Путін намагався переконати Макрона, що Росія нібито не є ініціатором напруженості поблизу українських кордонів, а стягування військ є «захистом».

«Путін мене запевняв, що він не є ініціатором ескалації, що він лише реагує. Але при цьому ми бачимо бази російського контингенту в Білорусі, маневри, і все це він виправдовує ситуацією тиску і напруження», - додав президент Франції.

Ситуацію, що склалася, він оцінює як небезпечну і вважає, що «не потрібно применшувати напруженість обстановки, що склалася».

Читайте також: Ескалації не буде: Макрон підбив підсумки переговорів з Путіним

Напередодні Макрон провів переговори з Путіним у Москві. Франція та Росія домовилися працювати разом над гарантіями безпеки. Своєю чергою Путін вкотре пригрозив війною НАТО, заявив про «дискримінацію російськомовного населення України» та необхідність виконання Мінських угод.

The Guardian зазначає, що Макрон і Путін, схоже, не досягли вагомого прориву в переговорах, спрямованих на запобігання загрозі російського вторгнення до України.

Росія вплуталася в авантюру на наших кордонах у той самий момент, коли в США закінчується підготовка Національної оборонної стратегії та Стратегії національної безпеки. Інформаційна кампанія США, яка викриває дії РФ, хай і була проведена на межі фолу, але досягла відразу кількох результатів. Яких? Читайте у геополітичному огляді Сергія Корсунського «Загроза вторгнення Росії: цей тайм виграли США і Україна» у ZN.UA.