UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майже 1,5 тисячі сторінок скріншотів: опубліковано матеріали справи про визнання фонду Навального екстремістським

Всього у справі «Фонду боротьби з корупцією» понад 5600 сторінок.

Соратники російського опозиціонера Олексія Навального оприлюднили матеріали адміністративної справи про визнання його «Фонду боротьби з корупцією» екстремістською організацією, а також судове рішення. Документи опубліковано на офіційному сайті політика.

Засідання Мосміськсуду у цій справі проходило в закритому режимі, так як прокуратура присвоъла частины матеріалів гриф «таємно».

Усього в справі налічується 5609 сторінок у 11 томах. Зокрема:

Кілька людей, які фігурують у справі, були притягнуті до відповідальності за публічну демонстрацію нацистської символіки. Ці люди, як стверджують в ФБК, ніяк не пов'язані з організацією.

Читайте також: Після зустрічі з Байденом Путін звинуватив Навального в бажанні потрапити за ґрати

2 лютого Олексія Навального засудили до 3,5 років позбавлення волі за порушення умов випробувального терміну у справі про шахрайство щодо компанії «Ів Роше» (він проходив курс лікування і реабілітації у Німеччині після того, як російські спецслужби отруїли його бойовою речовиною «Новічок»). З терміну виключили 10 місяців домашнього арешту, опозиціонер має провести в колонії загального режиму 2 роки і 8 місяців. 15 березня Навального етапували до колонії у Покрові.

У червні Мосміськсуд оголосив «Фонд боротьби з корупцією» та інші організації Навального екстремістськими, соратникам опозиціонера заборонили брати участь у виборах в якості кандидатів.

США та Євросоюз ввели санкції проти російських чиновниківчерез отруєння Алєксєя Навального. 

Чому Кремль пішов на загострення ситуації навколо опозиціонера? Чому Навальний, знаючи про загрозу арешту, все ж повернувся в Росію? Чи становить він реальну загрозу для путінського режиму? Про це читайте в статті Олексія Коваля «Путіну потрібен Навальний», а також в матеріалі Андреаса Умланда «Як ставитися до феномена Навального» у ZN.UA.