UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лукашенко підписав указ про запровадження санкцій у відповідь

Диктатор заборонив ввозити до Білорусі товари з країн, які ввели санкції проти його режиму.

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко підписав указ про запровадження санкцій проти держав, що ввели санкції проти його режиму.

Підписаний 30 березеня указ «Про введення спеціальних заходів» передбачає заборону на ввезення до Білорусі «окремих категорій товарів», а також імпорт послуг з країн, які ввели санкції проти чиновників режиму Лукашенка. У Мінську пояснили такі заходи необхідністю «забезпечення безпеки і захисту національних інтересів Республіки Білорусь».

Конкретний перелік товарів і послуг, на імпорт яких буде накладена заборона, Лукашенко доручив скласти Раді міністрів.

Читайте також: США ввели санкції проти мінського ОМОНу і «Альфи» КДБ Білорусі

У серпні минулого року в Білорусі спалахнули протести проти режиму Олександра Лукашенка, спровоковані фальсифікацією президентських виборів і міліцейським насильством проти громадян. За цей час тисячі людей були затримані і побиті силовиками, щонайменше п'ятеро протестувальників загинули. Десятки людей зникли безвісти.

Сім вропейських держав, включаючи Україну, доєдналися до санкцій, які Європейський Союз ввів проти чиновників режиму Олександра Лукашенка. Крім України санкції підтримали країни-кандидати в члени ЄС Північна Македонія, Чорногорія та Албанія, а також Ісландія, Ліхтенштейн і Норвегія, що входять до Європейської економічної зони. Політику цих держав буде приведено у відповідність до рішень Ради ЄС про санкції.

Також санкції проти режиму Лукашенка ввели Велика Британія і Канада.

Мінфін США включив до санкційного списку  керівництво силових структур і Центрвиборчкому Лукашенка.

Офіційний Київ «поставив на паузу» контакти з Мінськом. Верховна Рада визнала вибори в Білорусі сфальсифікованими і підтримала введення санкцій.

У той же час, Україна не збирається вводити економічні санкції проти Білорусі. Детальніше про це читайте в статті Володимира Кравченка "Заручники економіки" для ZN.ua.