UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лукашенко обіцяв розігнати координаційну раду опозиції Білорусі

Він назвав раду "чорною сотнею".

Алєксандр Лукашенко заявив про те, що "розжене" Координаційну рада опозиції Білорусі, яка була створенв прихильниками його суперниці на виборах президента Світлани Тіхановської з метою переходу влади в країні.

"Створена так звана "чорна сотня" для приймання, передачі влади. Так званий штаб опозиції. Що дивно, там уже вишикувалися в черги та ділять портфелі. Я хочу сказати: шановні чорносотенці, в країні немає такої кількості портфелів, скільки вас стоїть в черзі. Мітли та лопати у нас є. Ми забезпечимо", - заявив Лукашенко на засіданні Ради безпеки за участю по відеозв'язку керівників регіонів, передає підконтрольне Лукашенко державне агентство "БелТА".

"Хочу повторно нагадати: створення альтернативних, паралельних і інших органів, тих же "сотень" з метою захоплення влади карається законом", - сказав Лукашенко.

Він також звинуватив країни Заходу в фінансуванні вуличних протестів в Білорусі.

 

Читайте також: Russia Today по-білоруськи: ЗМІ повідомили, що працівників держТВ, які постали проти режиму Лукашенка, замінили кадрами з РФ

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента країни, Алєксандр Лукашенко, який править країною з 1994 року, брав участь у них уже вшосте.

14 серпня ЦВК оголосила Лукашенка переможцем. Згідно з офіційними даними, він отримав 80%, а Світлана Тіхановскька - 10% голосів виборців.

Голова ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина, не чекаючи завершення підрахунку голосів, фактично оголосила Алєксандра Лукашенка переможцем виборів і закликала інших кандидатів «визнати свою поразку, привітати переможця і не хвилювати народ».

Після цього по всій Білорусі відновилися акції протесту, під час яких відбулися криваві зіткнення з силовиками. З різних міст країни надходили повідомлення про фальсифікації.

ОМОН застосував проти мітингувальників водомети, світлошумові гранати і гумові кулі. 

Тисячі людей були затримані та побиті силовиками, як мінімум п'ять протестувальників загинули. Десятки безслідно зникли.

Євросоюз, США, НАТО і Рада Європи констатували, що вибори в Білорусі не були ні прозорими, ні демократичними, і закликали офіційний Мінськ поважати права і свободи громадян.

ЄС відмовився визнавати результати виборів і анонсував санкції проти чиновників режиму Лукашенка.

Чи впаде режим Лукашенка за результатами вуличних протестів, читайте в статті Володимира Кравченка «Білорусь вимагає змін» для ZN.UA.