UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лукашенко намагається показати, що не боїться «міжнародного вигнання» — FT

Однак Білорусь ризикує втратити навіть єдиного союзника – Москву.

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко спробує закріпити підтримку російського президента Володимира Путіна під час зустрічі в Сочі. Тим часом ЄС готує санкції проти Мінська за примусове приземлення літака Ryanair та арешт журналіста Романа Протасевича. Лукашенко намагається продемонструвати, що міжнародна ізоляція його не лякає, пише Financial Times.

Певною мірою Путін та Лукашенко – «незграбні союзники». Чергова зустріч із Путіним у Сочі є вирішальним випробуванням для Лукашенка, який хоче довести заходу та внутрішнім опонентам, що Білорусь не боїться міжнародного вигнання.

«Якби Росія не підтримувала її політично, Білорусь не могла б діяти так. Не просто примусово посадити літак та здійснювати жорстокі репресії всередині країни проти опозиції без остраху перед наслідками», - заявив експерт з міжнародних відносин Джаніс Мельянцов.

Лукашенко зіштовхнувся з потужним опором опозиції після махінацій із виборами. Піком репресій став арешт Протасевича та його дівчини Софії Сапеги, який Лукашенко назвав «законним».

ЄС готує низку потенційних заборон на білоруський експорт, але водночас Білорусь все більше залежить від підтримки Москви.

«Навіть коли Білорусь поводиться безглуздо, Росія все одно показує, що є її ключовим союзником. Це робить Лукашенка впевненішим у своїх силах», - додав Мельянцов.

Путін та Лукашенко тричі розмовляли особисто після спалаху протестів у Білорусі, що зміцнило колишні розриви у відносинах між країнами.

Раніше Білорусь намагалася зменшити свою залежність від російської нафти і навіть розглядала відновлення зв’язків з США.

Однак з минулого літа Москва запропонувала Мінську позики на мільярди доларів, а зараз захищає право Білорусі на перехоплення літака, не вимагає звільнення Сапеги, хоча вона є громадянкою Росії. Серед іншого, Кремль підтримує репресії проти дисидентів.

Минулого місяця російська спецслужба ФСБ навіть затримала двох опозиційних активістів у Москві та передала їх КДБ Білорусі, за нібито «організацію змови проти Лукашенка», до якої, на думку Путіна, причетний Захід.

Тим часом білоруський диктатор каже, що «заслані блогери», такі як Протасевич, є частиною спецоперації США, спрямованої позбавити Путіна влади.

«Лукашенко використовує вагомий аргумент: Росія та Білорусь мають спільного західного ворога. Таким чином, ви або підтримуєте мене, або зрештою Білорусь потрапить під вплив Заходу», - сказав Дмитро Тренін із Московського центру Карнегі.

«Він не прямує до Сочі, щоб вибачитися або «здати» Білорусь Росії. Він хоче, щоб Москва «оплачувала» витрати Білорусі за наслідки свавільних дій», - додав Тренін.

Путін протягом тривалого часу намагався інтегрувати економіку двох країн і закликав Лукашенко провести конституційний референдум. Але ці зусилля загальмувались заграваннями Лукашенка із Заходом.

«Проблема Путіна полягає в тому, що Лукашенко «видалив» потенційних наступників, які були б приязними до Москви. Залишились лише всі прозахідні», - сказав Тренін.

Попри те, що Лукашенко хоче показати, ніби не боїться міжнародного вигнання, він все ще розраховує на допомогу інших «союзників», окрім Москви.

«У нас багатогранна зовнішня політика», - сказав Лукашенко в середу, додавши, що він прагне поглибити зв'язки з Китаєм, Індією або «будь-якими іншими країнами, де ми маємо економічні інтереси».

Москва підтримує Лукашенка після інциденту із Ryanair, але це може зробити Білорусь більш проблематичним союзником для Росії, ніж раніше, вважають аналітики.

Одна річ – робити інтеграційний проект із країною, яку поважають на міжнародній арені, інша ж річ – приймати державу, яку світ намагається ізолювати через відкрите порушення норм і правил, резюмує видання.

Читайте також: Віце-канцлер Німеччини закликав на міжнародному рівні ізолювати режим Лукашенка

Нагадаємо, 23 травня в аеропорту Мінська здійснив термінову посадку літак Ryanair рейсу Афіни-Вільнюс. Спочатку повідомлялося про можливе замінування повітряного судна, до аеропорту стягнули пожежних і карети «швидкої допомоги». Згодом стало відомо, що на борту літака знаходиться опозиційний журналіст Роман Протасевич, його затримали. Разом із Протасевичем затримали і його дівчину, росіянку Софію Сапегу.

У Білорусі на Протасевича заведені справи за статтями про організацію масових заворушень, грубе порушення громадського порядку і про розбурхування соціальної ворожнечі до силовиків. Журналіст також включений до списку осіб, причетних до терористичної діяльності, йому може загрожувати смертна кара.

У компанії Ryanair стверджують, що отримали інформацію про замінування літака від білоруських диспетчерів, і тільки після спілкування з ними пілоти подали сигнал «сквок». У небо підняли винищувач МіГ-29 ЗС Білорусі. За даними ЗМІ, винищувач фактично змусив цивільний борт змінити курс від кордону і сісти в аеропорту Мінська. Санкціонував спецоперацію нелегітимний президент Білорусі Алєксандр Лукашенко.

Голови держав та лідери вищих інститутів Європейського Союзу різко розкритикували захоплення літака як акт державного тероризму. Дії білоруської влади обговорили на екстреному засіданні Ради ЄС 24 травня, проти режиму Лукашенка готують нові санкції. У Білорусі у відповідь погрожують вийти з проєкту ЄС «Східне партнерство».

Після інциденту в Мінську небо для державної компанії «Бєлавіа» закрили Україна, Велика Британія, а також члени ЄС Литва, Франція та Польща. У більшості європейських держав від польотів над Білоруссю відмовилися найбільші авіакомпанії, зокрема Lufthansa, KLM і AirFrance. Багато авіакомпаній змінили маршрути своїх рейсів в обліт повітряного простору Білорусі. З опівночі 26 травня припинено авіасполучення між Києвом і Мінськом.

Докладніше про те, що означає викрадення білоруськими силовиками опозиціонера Романа Протасевича, яким може бути покарання Європи для диктатора, котрий загрався, і що слід робити Україні у ситуації, що склалася, читайте в статті Володимира Кравченка «Зона, заборонена для польотів» у ZN.UA.