UA / RU
Підтримати ZN.ua

Литовські депутати відмовилися визнавати Лукашенко легітимним президентом Білорусі

У Сеймі констатували, що Лукашенко сфальсифікував вибори.

Комітет із закордонних справ Сейму Литви вважає білоруські вибори сфальсифікованими і закликає всі державні інституції не визнавати Олександра Лукашенка легітимним президентом Республіки Білорусь. За відповідну заяву члени комітету проголосували в середу, 12 серпня, передає «Радіо Свобода».

«Президентські вибори, що відбулися в Білорусі 9 серпня 2020 року, було сфальсифіковано. Комітет закликає Сейм та інші відповідальні литовські інститути не визнавати результати виборів в Білорусі і президента Лукашенка в якості законного лідера Білорусі», -йдеться в документі.

Литовські депутати закликають парламенти всіх європейських держав підтримати цю позицію і вимагати нових виборів у Білорусі - чесних і вільних.

Комітет також звернувся до уряду Литви з пропозицією спільно з ЄС скласти список посадовців режиму Лукашенка для введення проти них персональних санкцій, а також "звузити до мінімуму" будь-яку підтримку влади Білорусі.

Напередодні президент Литви Гітанас Науседа заявив, що Євросоюз може направити офіційного представника в Білорусь для переговорів з владою. За його словами, саме Литва може стати посередником у переговорах між владою і опозицією.

Перед цим голови МЗС України, Литви і Польщі висловили готовність допомогти Білорусі в подоланні політичної кризи, а також закликали Олександра Лукашенка припинити насильство і звільнити затриманих.

Читайте також: В Європарламенті вимагають санкцій проти режиму Лукашенка

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента країни, Олександр Лукашенко, який править країною з 1994 року, брав участь у них уже вшосте.

За даними офіційного екзит-полу (єдиного дозволеного в країні), Лукашенко отримав 79,7%, а кандидат від об'єднаної опозиції Світлана Тихановськ - 6,8%.

Голова ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина, не чекаючи завершення підрахунку голосів, фактично оголосила Олександра Лукашенка переможцем виборів і закликала інших кандидатів «визнати свою поразку, привітати переможця і не хвилювати народ».

Після цього по всій Білорусі відновилися акції протесту, під час яких відбулися криваві зіткнення з силовиками. З різних міст країни надходили повідомлення про фальсифікації.

Тисячі людей були затримані і побиті силовиками, як мінімум двоє протестувальників загинули.

Євросоюз, США, НАТО і Рада Європи констатували, що вибори в Білорусі не були ні прозорими, ні демократичними, і закликали офіційний Мінськ поважати права і свободи громадян. Олександра Лукашенка привітали з перемогою лише лідери РФ, Китаю, Вірменії і Молдови.

Чи впаде режим Лукашенка за результатами вуличних протестів, читайте в статті Володимира Кравченка «Білорусь вимагає змін» для ZN.UA.