UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лідер республіканців Маккарті про саміт президентів США та РФ: "Байден спасував"

Особливе незадоволення викликав список лише з 16 секторів, проти яких Росія не може здійснювати кібератаки. 

У Республіканській партії вважають, що під час американо-російського саміту позиція президента США Джо Байдена була "слабкою". Лідер республіканців Кевін Маккарті, як повідомляє CNN, розкритикував зокрема обговорення питання кібератак. 

Маккарті зауважив, що не може бути жодного списку з 16 пунктів, переданого РФ (під час пресконференції після саміту Байден розповів журналістам, що передав главі Кремля Владіміру Путіну список, де зазначено понад півтори десятки секторів США, проти яких не можна здійснювати хакерські атаки).

"Чого бракує у списку? Та вся американська інфраструктура має бути поза досяжністю для кібератак", — зазначив Маккарті.

Він нагадав, що в ув'язнені в РФ досі перебувають [blink title="двоє морських піхотинців США" headinfo="У 2020 році російський суд засудив двох морпіхів - Пола Вілана і Тревора Ріда"]Вілана звинуватили у шпигунстві та засудили до 16 років в'язниці. Ріда звинуватили в застосуванні насильства щодо двох російських поліцейських, за що він отримав дев'ять років колонії. [/blink], а Москва продовжує ув'язнювати представників опозиції. 

"Знаючи ці факти, президент Байден повинен був використати саміт, щоб відстояти наші національні інтереси та надіслати світові повідомлення про те, що Сполучені Штати будуть притягувати Росію до відповідальності за низку проступків. На жаль, президент Байден спасував", — зазначив лідер Республіканської партії.

Читайте також: Байден під час зустрічі з Путіним був на боці України - Кулеба

Президент РФ Владімір Путіна під час пресконференції після саміту президентів відповів на кілька питань щодо України. Він зауважив, що теми вступу нашої країни в НАТО сторони торкнулися "мазком". 

Путін також додав, що Байден дотримується думки про те, що за основу врегулювання ситуації в Донбасі потрібно брати Мінські домовленості. Згодом цю тезу підтвердив й американський президент, додавши, що певні відмінності в поглядах щодо їх реалізації у сторін все ж існують. 

Окрім українського питання президенти також обговорили посилення залежності Росії від Китаю, ситуацію з російським опозиціонером Алєксєєм Навальним, стратегічну стабільність, російські навчання біля кордонів України, спільні консультації щодо кібербезпеки, взаємне повернення послів у Москву та Вашингтон, а також ситуацію, коли Байден назвав Путіна вбивцею.