UA / RU
Підтримати ZN.ua

Латвія відгородиться від Росії сенсорним парканом

Наголошується, що зведення паркану необхідно для обмеження потоку нелегальних мігрантів.

Латвійський міністр внутрішніх справ Ріхард Козловскис заявив, що Латвія готується звести паркан на кордоні з Росією довжиною в 90 км.

Як повідомляє "Нова газета - Балтія" з посиланням на агентство BNS, огорожу буде зведено на окремих ділянках латвійсько-російського кордону, а сам паркан буде укомплектований камерами спостереження і сенсорними системами.

На проект облаштування кордону вже виділено 500 тисяч євро, в 2016 році планується виділити ще 3 млн євро.

За словами Клозовскиса, зведення паркану необхідне для обмеження потоку нелегальних мігрантів, а "не для того, щоб звести між Росією та Латвією "китайську стіну".

"Нам потрібно створити систему, яка запобігла б можливість (нелегально) перетнути кордон, або хоча б зробити так, щоб (у розпорядженні правоохоронних органів) були незаперечні докази цього", - уточнив міністр.

Він також підкреслив, що контролюючи східний кордон Латвії, країна захищає від нелегальних мігрантів також і інших членів Євросоюзу, бо, за словами Козловскиса, "ясно, що ні один із затриманих залишатися в Латвії зовсім не хоче".

Читайте також: Біля кордонів Латвії знову зафіксували корабель ВМФ Росії

В кінці серпня повідомлялося, що в Латвії обговорюється ідея побудови паркану на кордоні з Росією, а в середині серпня ЗМІ повідомляли, що Латвія готується до "рейкової війни" з Росією, так як остання на два місяці може припинити транзит вугілля і мінеральних добрив через Ризький порт, мотивуючи це нібито ремонтом шляхів.

У зв'язку з проблемою нелегальної мігрантів не тільки в Латвії обговорюється ідея відгородиться від сусідньої країни. Так, в липні Угорщина почала будівництво стіни на кордоні з Сербією.